Barnens miljöark har fått nytillskott

Barnens miljöark i Mölnlycke har fått nytillskott. Lammet Ullis föddes för bara tre dagar sedan och har redan blivit poppis i den lilla djurparken vid Råda rum.

ANNONS

I höstas åkte fåret Ullevie på kärlekssemester. Resan till en gård i närheten av Mölnlycke resulterade i att Barnens miljöark nu fått ett fluffigt nytillskott.

För tre dagar sedan föddes lammet Ullis. Hur beskriver man då ett tre dagar gammalt lamm, förutom att det är gulligt och i detta fallet svart?

Det vet tvåårige Elias bäst.

– Det är en liten bebis som ligger där borta och äter mycket gräs, säger han.

Under söndagsförmiddagen besökte han parken tillsammans med mamma Sara och pappa Erik.

– Det är ett fint ställe med gott om plats och mycket att titta på. Man träffar många familjer här, säger föräldrarna.

ANNONS

Finns bara plats för en bagge i flocken

Denna söndag jobbar Alma Lago-Lenguist och hon är i färd med att rulla fram hö till den lilla hage som är Ullevies och Ullis tillfälliga bostad. Hon beskriver mamma Ullevie som ett reserverat får.

– Just nu är hon också beskyddande, men både fåren och lammen är jättemysiga. De är sociala och så gillar de att bli klappade, säger Alma Lago-Lenguist.

Det är Svenska kyrkan och Råda församling som driver Barnens miljöark. På den lilla kullen bakom Råda rum får besökare möjlighet att stifta bekantskap med både kaniner och höns. Lite längre nerför stigen finns en hage med fler andra får.

– Vi har glädjen att få en ny lammning varje vår. Detta är tredje gången som Ullevie lammar, säger Råda församlings pedagog Eva Widek.

Lammen växer upp i miljöarken under sommar och höst. Är det en flicka så får hon gärna stanna, men om det är en pojke så är det lite mer komplicerat.

– Baggarna kan vi inte spara på av naturliga skäl.

En anledning till detta är för att baggar ofta slaktas, men också för att man enbart kan ha en bagge per flock. Och på Barnens miljöark finns redan Ullveus.

– Men han är kastrerad och då kallas det för en hammel.

ANNONS

Eva Widek berättar att hon är glad över att Barnens miljöark erbjuder en mötesplats där både vuxna och barn kan umgås utomhus.

– Besökarna har ett stort engagemang i vad som händer med djuren. Många besökare vet att lammen föds under våren och redan i februari får vi frågor om när de kommer. Och nästa lördag har vi fårklippning, det brukar vara ett populärt event, säger hon.

Och om det inte vore nog så får den lilla djurparken ytterligare nytillskott snart.

– När temperaturen stiger lite så kommer kycklingarna, säger Eva Widek.

LÄS MER:Japansk origami med Star Wars-inslag på Hindås bibliotek

LÄS MER:Jacob och Marcus brygger kombucha i Mölnlycke

LÄS MER:Heidi Ahlberg: ”Jag blir glad av färg”

ANNONS