Älg flanerade runt i Mölnlycke

De senaste dagarna har en älg setts i centrala Mölnlycke. Bland annat hälsade den på i Magdalena Rossanders trädgård – där det finns två äppelträd med lockande frukt.
– Vi har rena zoot i trädgården, säger hon.

ANNONS
|

Att djur kommer in i centrala Mölnlycke händer titt som tätt, enligt Conny Samuelsson som är före detta eftersöksjägare.

– Rådjur är inne i trädgårdarna. De har blivit tama, det är älgarna till viss del också, säger han.

Om älgar äter äpplen kan de bli påverkade av jäsningsprocessen som sker i deras magar och därför uppträda aggressivt. Det har hänt att Conny Samuelsson har behövt avliva älgar på grund av det, men det var längesedan. Det är polisen som tar beslutet om så ska ske eller inte.

Enligt Conny Samuelsson behöver en sällan vara rädd för älgar i stadsmiljö.

– De vill ju ut i skogen igen. Hittar de inte kan de bli lite stressade. De går inte till anfall om man tar det lugnt, säger han och tipsar om att den som får älgbesök kan försöka mota bort den lite lugnt – men försiktigt.

ANNONS

”Stod i trädgården”

Hemma hos familjen Rossander har älgar, rådjur och harar blivit en vanlig syn. Mamman Magdalena har sett samma älg två gånger inom loppet av en vecka. De bor nära skogen vid Rådasjön.

– Jag öppnade fönstret för att kunna se den. Den stod bara och glodde och hade inte för avsikt att avvika. Jag öppnade altandörren och gick ut och då stack den, säger hon om älgens senaste besök.

Hon tror att den var ung men vuxen. Den saknade horn.

Blev du förvånad när du såg den andra gången?

– Inte direkt eftersom vi hade sett den tidigare. Men första gången, ja. Vi har haft älg i området tidigare men det var några år sedan. Då pratade jag i telefon och såg att det kom en älgfamilj travande.

Är du rädd för den?

– Jag går ut med hunden halv sex varje morgon och är livrädd att den ska stå där. Den kan ju tända snett när den ätit äpplen. Det är stora djur och jag vet inte hur hunden reagerar, säger hon.

I övrigt är hon van vid att ha djur i trädgården.

– Vi har rådjur, älgar och harar. De väljer vår trädgård för att vi har äppleträd. I helgen kom det tre rådjur som käkade fallfrukt. Hararna sitter där varje dag men de är jag inte rädd för, säger hon.

ANNONS

Polisen: ”Larma om den blir aggressiv”

Vid polisen i Storgöteborg syd känner utredaren Leif Hansson till att det funnits en älg i krokarna de senaste dagarna.

– Om älgen beter sig aggressivt blir det ett polisiärt ärende. Då ska man ringa 114 14. Eller om den är inblandad i en trafikolycka. Då ringer man 112. Det kan räcker med att man vet att älgen blivit påkörd även om det knappt blir en skråma för då räknas det som trafikolycka, säger han.

Har du sett älgen i Mölnlycke? Skicka bild (men var försiktig) till redaktionen@harrydaposten.se. Prioritera din egen säkerhet och ring ovanstående nummer om det finns risk för liv och egendom.

LÄS MER:Rusning hos däckverkstaden i Landvetter efter första snöfallet

LÄS MER:Avgifter för hemtjänst i Härryda väntas höjas 2023

LÄS MER:19-årige Jonathan Berntsson från Hindås driver eget företag

ANNONS