18-åriga Sonja Rooth vann SM-guld i tennis: ”Väldigt kul”

Efter finalvinsten i JSM Race i Båstad kan Sonja Rooth från Pixbo TK nu titulera sig som svensk juniormästare.
– Det känns väldigt kul, och lite svårt att föreställa sig att det verkligen hände, säger en glad guldmedaljör.

ANNONS
|

Det var i tisdags som Sonja Rooth, från Pixbos tennisklubb, vann finalmatchen mot Helsingborgs TK:s Isa Nilsson med 6-1, 3-6, 6-1. Vilket resulterade i att hon blev svensk tennismästare i klassen flickor 18.

Först och främst, grattis! Hur känns det?

– Tack! Det känns väldigt härligt, och inspirerande att fortsätta köra.

Hur var din känsla inför finalen?

– Det var min första SM-final så jag var ganska spänd, men framför allt taggad och laddad för att spela.

Krokig väg till vinsten – matchen avbröts i förtid

Vägen till finalvinsten blev något krokig. Matchen mot Isa Nilsson skulle egentligen ha skett i måndags kväll, men blev avbruten på grund av mörkret, berättar Rooth.

ANNONS

– Det var utomhus på grus. Så vi spelade halva matchen då och så fick jag ladda om och fortsätta matchen nio på morgonen. Det var lite annorlunda, att man fick prata hop sig med tränare och föräldrar, typ om borde jag ändra på någonting taktiskt och så. Och en match kan ju ändras så himla snabbt.

Hur tror du det påverkade att ni fick avbryta matchen?

– Jag tror egentligen inte att det påverkade mig jättemycket. Kanske att jag blev lite mer nervös. Det var jämnt och båda höll ungefär samma nivå.

Vad innebär den här vinsten för dig, både rent konkret och personligt?

– Jag skulle säga att det betyder väldigt mycket. Jag började tävla ganska sent jämfört med många andra som är lika gamla som mig. Det var först när jag var 11, 12 år som jag testade att tävla, medan många andra som jag spelar mot idag har kört sedan de var 8, 9 år, berättar Sonja Rooth.

Hon fortsätter:

– Så i början vann jag inte så mycket, men jag tyckte alltid att det var kul. Nu har det utvecklats och så vann jag SM-guld. Det känns väldigt kul och inspirerande för mig, men också för många andra kan jag tänka mig, som för yngre personer i klubben; att om man bara kör på, tycker att det är roligt och har disciplin kommer det att ge resultat.

ANNONS

Klubbyte väntar: Från Pixbo till Ullevi TK

Framåt ska SM-vinnaren bland annat delta i en internationell tennistävling i Göteborg. Men det är också ett klubbyte som väntas.

– Ja, jag ska byta till Ullevi TK. Det är dags att ta nästa steg. Man är väldigt beroende av att den på andra sidan nätet är ungefär lika bra som en själv, så det kommer bli väldigt bra träning där. Det finns väldigt många andra duktiga tjejer i klubben där på Ullevi.

Hur känns det att lämna Pixbo TK?

– Lite tvådelat. Jag har spelat där ända sedan jag började när jag var sju år, så på ett sätt känns det ganska tråkigt, kommer alltid ha Pixbo-hjärtat kvar.

Och du har siktet inställt på college i USA?

– Ja, från nästa år så har jag bestämt att jag kommer åka till USA på college, collegetennis är väldigt stort i USA. Då får man utbildning samtidigt som man är med i tennislag och spelar mot andra skolor. Det är en väldigt bra möjlighet om man är duktig inom sin idrott. Dels att man får betalt och dels att det är väldigt utvecklande, sedan får vi se hur det blir, avslutar hon.

LÄS MER:Nytida-chefen: ”Vi har lyft de utmaningar som finns”

LÄS MER:Minderårig dömd – hade packat ner knogjärn inför flygresan

LÄS MER:Nu skärps reglerna för A-traktorer – det här gäller

ANNONS