Gustaf Hallin: Pixbos herrar till final – början på en ny storhetstid

Fredagskvällens semifinalseger mot IBF Falun innebär inte bara en finalplats, utan också en brytpunkt i nutiden för Pixbos herrlag, skriver Härryda-Postens sportreporter Gustaf Hallin.

ANNONS
LocationMölnlycke|
|

Att damlaget de senaste decennierna varit Pixbo IBK:s flaggskepp är ingen nyhet för innebandyintresserade.

Det blev ett SM-guld 2016, och sedan dess har man prenumererat på brons- och silvermedaljer bakom giganterna IKSU/Team Thorengruppen.

När det gäller herrlaget är historien en annan. Året var 2006 när Pixbos herrlag senast stod i en final. Då förlorade laget mot AIK.

Efter det har laget varvat mellan semifinaler och att inte ens ta sig till slutspel, trots profiler som bland andra Martin Östholm, Henrik Quist, Daniel Calebsson och Emil Julkunen i laget.

Kopplingarna mellan det 2006-laget och dagens herrtrupp är få. Daniel Kalentun var knappt ute i den stora vida världen vid det laget, och Oskar Weissbach hade knappt börjat förskolan.

ANNONS

Den enda som teoretiskt skulle kunnat vara med på den planen är Anton Fylke, 34 år. Han befann sig dock uppe i Södermanland, där han härstammar från.

Fredagskvällens semifinalseger mot IBF Falun innebär inte bara en finalplats, utan också en brytpunkt i nutiden för herrlaget.

Oavsett resultat i finalen så vittnar säsongens vindar i Wallenstam om en ljus framtid för Mölnlyckelaget.

Det fanns de som inte vågade tro på Mölnlyckelaget hela vägen i år, trots att de pressade just Falun till en sjunde avgörande match i förra årets slutspel. Att upprepa den bedriften, nej, överträffa den snarare vittnar om något större.

Det här är bara början på en ny framgångsperiod för herrlaget. Ett gediget topplag, som kommer utmana om finalplatsen över lång tid. Visst har det funnits rykten om spelare som Oskar Weissbach och Daniel Kalentun till andra föreningar, men varför skulle de lämna nu, när laget återigen är en seriös utmanare om SM-titeln?

Det som möjligen oroar lite är målvaktsfrågan. Visst är Jon Hedlund alltjämt en av de allra viktigaste pjäserna i det här lagbygget, samtidigt har han varit med för evigt känns det som.

Där är det inte frågan om Pixbo vill behålla honom, utan det bör helt och hållet vara upp till Jon Hedlund om han vill och orkar fortsätta. I skrivande stund är 32-åringen inne på sin fjortonde säsong hos rävarna.

ANNONS

Senaste SM-guldet för herrlaget togs 2003, och den 27 april finns chansen att få göra det på nytt.

Motståndet Storvreta IBK är dock något annat än det IBF Falun som fick se sig besegrade. Uppsalalaget leds av legendaren Mika Kohonen, och gav ett urstarkt intryck i semifinalspelet mot Växjö.

Oavsett resultat i SM-finalen så vittnar säsongens vindar i Wallenstam Arena om en ljus framtid för Mölnlyckelaget.

LÄS MER:Live: Pixbo-Falun

LÄS MER:Reprisen på fjolåret – så ska Pixbo slå Falun

LÄS MER:Landvetter Wings till allsvenskan i innebandy

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS