Carl Bengtström om succén på EM och firandet i Rom

Carl Bengtström, 24, från Landvetter tog inte bara EM-brons – han slog även Sven Nylanders gamla rekord på 400 meter häck. Efteråt blev det ett firande som dock inte lär gå till historien.
– Jag var så sliten ... men jag fick en bärs i alla fall, säger han.

ANNONS
|

Tisdag 11 juni 2024.

Det är ett datum som Carl Bengtström aldrig kommer att glömma. För löparen från Landvetter slog inte bara till med ett EM-brons på 400 meter häck. Det blev dessutom ett nytt personligt rekord.

En tid på 47,94.

En tid som var fyra hundradelar snabbare än Sven Nylanders svenska rekord från OS i Atlanta 1996.

– Jag visste när jag gick i mål att jag hade bronset och det var jag jäkligt glad för. Sedan när tiden dök upp på tavlan ... det var en otrolig glädje och då glömde jag nästan av bronset.

Ganska skönt att ta det där rekordet, till slut?

ANNONS

– Ja, det har snackats om det sedan jag slog igenom för några år sedan. Det har mest varit snack utifrån men jag själv har vetat att kapaciteten finns där om jag får till det och det fick jag nu. Det är en lättnad.

Har snacket påverkat dig?

– Nej, eller inte negativt i alla fall. Det har mest bara varit kul att folk har trott på mig och då vill jag svara upp mot förväntningarna. Det har bara gett mig drivmedel att fortsätta.

Efter att han hade slagit rekordet och tagit sitt EM-brons avslöjade han ”festplanerna” i en intervju med Aftonbladet. Han berättade att det skulle bli en bärs och en pasta med familjen – för maten på hotellet var skit.

Så, hur gick det med festandet?

– Haha! Det blev inte så mycket faktiskt ... jag var så sliten men fick i alla fall en bärs efter prisutdelningen. Sedan var det bara käka och gå och lägga sig men vi ska ut och fira lite idag.

Planerna för dagen?

– Jag ska ut med familjen och min tränare och käka och sen får vi se vad som händer.

Du går inte och lägger dig tidigt igen?

ANNONS

– Det var så jäkla mycket igår. Det var så många intryck och så och det gick inte att smälta det där på plats. Man hamnar i ett vakuum nästan men nu börjar det ändå falla lite på plats.

Hur lätt var det att somna i natt?

– Oj. Det var inte mycket ... jag somnade nog halv fyra, fyra någon gång. Men jag klarar mig. Jag lever på prestationen idag.

OS stora målet: ”Ingenting är omöjligt”

Han har sakta men säkert de senaste åren tagit steg för steg och närmat sig den här nivån. Förra säsongen blev tuff med en hel del skadeproblem men sedan några år tillbaka har Carl Bengtström varit säker.

”Jag ska nå världseliten”.

– Efter att jag slog personbästa under hösten 2021 började jag verkligen känna att det kan bli något bra det här. Jag tog bronsmedalj på inomhus-VM och efter det har det bara rullat på. Jag visste att det kunde smälla i år om allt bara sitter. Nu väntar ju även ett OS som jag är inställd på och där höjs konkurrensen ännu mer även om den var stor nu också, säger han.

Vad siktar du på då?

– Jag drömmer om en finalplats om allt stämmer. Nivån är så hög nu att det krävs nog ett nytt personbästa för att ta mig till final. Men ingenting är omöjligt känns det som.

ANNONS

En hyfsad känsla att ha?

– Lite så. Det blir så när man slagit igenom och gör ett sådant här lopp. Man vill bara ha mer.

OS i Paris inleds 26 juli och avslutas 11 augusti. Det är med andra ord inte särskilt långt tid för Carl Bengtström och alla andra friidrottare som givetvis har just OS som säsongens stora mål.

Först ska det dock vilas.

– Det kommer bli lugnt fram tills dess. Jag ska köra SM är planen och sedan kanske någon tävling i juli men det beror helt på hur kroppen känns, säger han.

LÄS MER:Carl Bengtström tog EM-brons och satte nytt svenskt rekord

LÄS MER:Bengtström gläds över berömmet från Duplantis

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS