Vårdförbundet varslar om strejk från 4 juni

Omkring 2 000 vårdanställda i fem regioner kan plockas ut i strejk från den 4 juni. Vårdförbundets varsel berör bland annat 453 anställda på Sahlgrenska i Göteborg.
Om vårdstrejken träder i kraft blir det den första på 16 år.

ANNONS
|

Vårdförbundet och arbetsgivaren, Sveriges kommuner och regioner, kommer inte överens. Nu kan cirka 2 000 vårdanställda i hela Sverige tas ut i strejk från den 4 juni.

– Vi varslar om strejk för vi menar allvar med att vi vill rädda vården! Våra medlemmar måste få kortare arbetstid för att orka ett helt yrkesliv. Men trots att vi har ett starkt stöd både från medlemmar och allmänhet för våra rimliga krav meddelar SKR gång på gång att de inte har något mandat att förhandla, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, i ett pressmeddelande.

Vård kan ställas in

Varslet gäller fem regioner: Västra Götaland, Stockholm, Skåne, Östergötland och Västerbotten. På Sahlgrenska universitetssjukhuset (SU) i Göteborg berörs 453 personer och 29 enheter. Det handlar om såväl avdelningar som mottagningar.

ANNONS

Enligt Vårdförbundet är anställda inom psykiatrin och barnsjukvården generellt undantagna.

– Det handlar också om att kunna säkerställa cancerutredningar och cancervård, och i viss mån annan akut och imperativ vård, säger Matilda Eriksson, vice ordförande för Vårdförbundet i Västra Götaland och förtroendevald på SU.

Matilda Eriksson, vice ordförande på Vårdförbundet i Västra Götaland.
"Vi tar naturligtvis inte ut hela SU i strejk”, säger Matilda Eriksson, vice ordförande på Vårdförbundet i Västra Götaland. Bild: Privat

Hur har ni tänkt kring risken att det går ut över patienterna?

– Det är klart att viss vård som inte är uppenbart tidskritisk kan försenas. Det går inte att förneka att det kan eller kommer hända, men vi har väntat länge på att SKR ska komma tillbaka med något att förhandla om, och de gör inte det, säger Matilda Eriksson och fortsätter:

– Vårdförbundet hade i någon mån hoppats på att inte behöva gå ut i strejk.

VGR har tagit emot varslet

Yrkesgrupperna som omfattas av strejkvarslet är biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor. Västra Götalandsregionens förhandlingschef Charlotta Cellbrot tog emot varslet på tisdagsförmiddagen.

– Jag har precis för ett par minuter sedan tagit emot det här varslet personligen. Nu kommer jag ha kontakt med HR-chefen på SU som ska få ta del av varslet i detalj. Därefter kommer de själva att behöva landa i detta, säger hon.

Charlotta Cellbrot, förhandlingschef i VGR.
Charlotta Cellbrot, förhandlingschef i VGR, tog emot varslet under tisdagen: ”Vi kan inte uttala oss i nuläget, det är för tidigt”, säger hon. Bild: Anders Ylander

Samma dag som strejken föreslås träda i kraft häver Vårdförbundet den nyanställningsblockad som tidigare gällt kopplat till konflikten, bland annat då personer som tar examen i juni ska kunna ta anställning.

ANNONS

– De kan inte plocka in ersättare på de enheter vi plockar ut i strejk, men de skulle möjligen kunna stärka upp på andra enheter. De enheterna får i princip inte utföra det som skulle ha utförts annars, säger Matilda Eriksson på Vårdförbundet.

Senaste strejken 2008

Hon säger att senaste strejken för Vårdförbundet var 2008 – alltså för 16 år sedan. Åtgärden är alltså ovanlig.

– I praktiken innebär det att en vårdavdelning som tas ut i strejk inte kan vara öppen på annat sätt, för får det inte arbeta sjuksköterskor där kan man inte bedriva vård.

Samtidigt fortsätter den övertidsblockad som trädde i kraft den 25 april att gälla för Vårdförbundets medlemmar. Så sent som under måndagen utökades den till att gälla även kommunanställda.

LÄS MER:Beskedet: Nya reguljära resmål från Landvetter flygplats

LÄS MER:Olycka i Landvetter – man var fastklämd

LÄS MER:Uppmaningen: Grilla inte om du inte har koll

ANNONS