Våffelbonanza lockade Rävlandabor till hembygdsföreningen

Björketorps hembygdsförening skarpladdade våffeljärn och kaffekokare och bjöd in till våffelstuga under tisdagskvällen. Och Rävlandaborna slöt upp trots ett skyfall som hette duga.

ANNONS
|

En massiv regnridå spär den annars mörkgröna juligrönskan med grått. Tappra våffelvurmare hoppar tresteg genom regnet, springer slalom mellan pölar och kastar sig huvudstupa in under taket till den lilla stugan. Här stiger smörsöta dofter från rykande våffeljärn och kaffekokarna puttrar hemtrevligt. Det pratas och skrattas och framförallt – det äts våfflor i stora lass.

Björketorps sockens hembygdsförening bjuder in till tre våffelkvällar i sommar, och under tisdagskvällen var det dags för den andra i ordningen. Och trots det tropiska skyfallet kunde våffelätarglädjen bland Rävlandaborna inte stävjas med så enkla knep som lite regn.

Ulla Vessberg, våffelgeneral för kvällen får beröm bland gästerna för sina goda våfflor.
Ulla Vessberg, våffelgeneral för kvällen får beröm bland gästerna för sina goda våfflor. Bild: Malte Just

”Så trevligt att träffa olika människor”

Makarna Eva och Jan Andersson, boende i Stockabäck, är två som hittat hit för att snicke-snacka och äta våfflor.

ANNONS

– Vi får ju sponsra hembygdsföreningen och lite kaffe och våffla är ju gött, säger Jan Andersson.

Hur smakade våfflorna?

– Suveränt goda och det är ju Ulla och Annika som gör dem och de är ju gamla i gamet. Väldigt, väldigt bra, säger Eva Andersson och fortsätter:

– De är så många som håller igång detta och att de orkar hålla på ideellt är ju fantastiskt och det är så trevligt att träffa olika människor.

Passar ni på och slå en kik på museiföremålen när ni är här också?

– Ja, om det är något nytt vi har ju sett det mesta redan, säger Jan Andersson som bekräftar att det är långt ifrån första gången han besöker hembygdsföreningen.

"Ett sätt att mötas”

Malin Svanberg Eliasson, vice ordförande i hembygdsföreningen, står i köket bland våffeljärn, bunkar med grädde och tappra kollegor som serverar blöta gäster.

– Vi ville locka hit folk, vi har ju öppet på tisdagar men det är ju sällan någon anstormning då, så vi tänkte att det var ett roligt sätt att dra lite folk.

Och det hembygdsföreningen vill locka gästerna att upptäcka är några av de fina museiföremål som är i föreningens ägo. Bland annat visas ett gammaldags skomakeri, ett snickerimuseum och gammelgården från 1700-talet som är fyllt med ett antikt möblemang.

ANNONS

Och våffelstugan har varit mycket populär, enligt Malin Svanberg Eliasson:

– Det är ju väldigt roligt, man får prata med folk, grannar, vänner och så är det ett sätt att mötas.

För den som är sugen på att äta en av Ulla och Annikas goda våfflor får hålla utkik på föreningens Facebook-sida. Våffelkaféet har öppet den tredje och sista gången i början av augusti. För den här gången.

LÄS MER:Hundpensionatet Soläng är Miriams kall: ”Så jäkla roligt”

LÄS MER:Härrydawood när unga filmskapare gör film som sommarjobb på Landvetter kulturhus

LÄS MER:Hällsnäs nominerat till hållbarhetspris

ANNONS