Urpremiär: Reko-ring drar igång i Härryda kommun

Handla småskaligt utan mellanhänder. Just det handlar initiativet Reko-ringen om, som startas upp i Mölnlycke och Landvetter under tisdagskvällen.
– Vi kände ”det här är för bra för att inte ha här”, berättar Tom Leimar, grönsaksodlare och en av initiativtagarna.

ANNONS
|

I somras var Tom Leimar, tillsammans med sin fru Åsa Magnusson, mitt uppe i sin första odlingssäsong i Stora Håltet utanför Landvetter. Paret började då funderade över hur de skulle sälja sina grödor.

– Det var då vi kom i kontakt med konceptet Reko-ringen. Det är en plattform för privata konsumenter att få kunna handla av lokala producenter. Så man slipper fraktkostnader och onödiga mellanhänder, förklarar Tom Leimar.

I sociala medier hittade han olika lokalgrupper för ändamålet, där småskaliga producenter lägger upp sina varor. Varorna reserveras sedan av intresserade köpare, och delas sedan ut på specifika tider på angivna platser.

ANNONS

Grönsaksodlarna Tom Leimar och Åsa Magnusson deltog på event i grannkommunerna, och sedan var de sålda.

– Vi tyckte att det här var ett väldigt bra koncept. Men när man kikar på det så fanns det inte i Landvetter och Mölnlycke. Så tänkte vi, det här är ju för bra för att inte ha i hemkommunen.

Sedan tre veckor tillbaka finns det nu inte bara en, utan två aktiva lokala Facebook-grupper för konceptet Reko-ringen för där producenter och invånare i Härryda kan mötas.

– Jag tog över Landvettergruppen, som var inaktiv, och startade gruppen för Mölnlycke.

Hur verkar intresset?

– Det har varit enormt. Jag hade en målbild, att kommer vi upp till 200, 300 medlemmar i den nystartade gruppen, så är det nog för att dra igång. På 24 timmar hade vi 450 medlemmar, sedan har det bara vuxit på.

Utlämning varannan vecka: ”Allt från grönsaker och ägg, till korvar”

I dagsläget har Landvetters Facebook-grupp över 1 300 medlemmar, och den för Mölnlycke drygt 600 stycken.

– Intresset verkar vara väldigt stort. Många har längtat efter att kunna handla på reko här, de har tidigare fått åkt till andra kommuner runtom.

Varannan tisdag är nu tanken att det ska finnas möjlighet till upphämtning av beställda varor på Massetjärns parkering i Mölnlycke och centrumparkeringen i Landvetter.

ANNONS

– Tiotalet producenter kommer att dyka upp idag. Det är allt från grönsaker och ägg till korvar, köttprodukter, mejerier. Allt du hittar i affären, stort sett. Det händer faktiskt väldigt mycket på det lokala planet i Härryda, berättar Tom Leimar.

Hur har det gått för er själva?

– Det har gått väldigt bra. Kommuninvånarna har slutit upp. Flera grödor är slutsålda.

LÄS MER:Efter den usla sommaren – nu blir det shortsväder i Härryda

LÄS MER:Försök till inbrott i paketboxar

LÄS MER:Bråk på Landvetter flygplats – polis larmades efter landning

ANNONS