Ung man misstänks ha misshandlat kvinna i Mölnlycke – fyra gånger

En man i 20-årsåldern sitter häktad skäligen misstänkt för grov kvinnofridskränkning efter att ha begått sex stycken brottsliga gärningar, varav fyra fall av misshandel på en adress i Mölnlycke.
– Jag kan inte ge några detaljer, men deras relation gör att det rubriceras som grov kvinnofridskränkning, säger assistentåklagaren Christian Sörqvist vid Göteborgs åklagarkammare.

ANNONS
|

Personen sitter häktad sedan i torsdags med motiveringen att det finns risk att han fortsätter sin brottsliga verksamhet, eller undanröjer bevis eller på annat sätt försvårar utredningen. Än så länge råder förundersökningssekretess i fallet.

Kommer det att väckas åtal?

– Det är alltid förhoppningen men det är möjligt att det begärs förlängt. Det är fortfarande ganska tidigt i utredningen så det är svårt att svara på nu, säger Christian Sörqvist till Härryda-Posten.

Enligt häktningsframställan misstänks mannen för att ha begått sex stycken gärningar under perioden början av juli förra året till slutet av februari i år. I fem av fallen rör det sig om misshandel och i ett fall olaga hot.

ANNONS

– Man bedömer att det finns så pass mycket bevisning att det är sannolikt att personen har begått de här gärningarna.

Det har pågått vid flera tillfällen under en längre period. Är det vanligt i den här typen av fall?

– Det är inte helt ovanligt.

Vad finns att säga om brottet kvinnofridskränkning?

– Det innebär att någon har begått x antal brottsliga gärningar, exempelvis misshandel eller olaga hot. Det kan vara andra brott också gentemot en kvinna som man är närstående till, är gift med, har varit gift med eller har bott ihop med eller bor ihop med under äktenskapsliknande former. Då utgör de här olika gärningarna i stället ett brott som är grov kvinnofridskränkning, förklarar Sörqvist.

Grov kvinnofridskränkning

Enligt nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet utgör grov kvinnofridskränkning en underkategori till brottet grov fridskränkning. Sedan den första januari 2022 är straffet som lägst fängelse i ett år och som högst fängelse i sex år. Det tidigare minimistraffet var fängelse i nio månader. För att ett brott ska falla under grov kvinnofridskränkning är det en förutsättning att det är en man som har begått de brottsliga handlingarna mot en kvinna.

Källa: Uppsala universitet

LÄS MER:Kraftigt snöoväder drar in – Härryda-Posten rapporterar om händelseutvecklinge

LÄS MER:Resenärer i Härryda om snösmockan

LÄS MER:Härrydas konstgräsplaner kan påverkas av EU-förslag

ANNONS