Trots regnet - därför hävs inte Härrydas bevattningsförbud

Det råder fortfarande bevattningsförbud i kommunen, trots de stora mängder regn som fallit på senaste tiden. Lena Gustafsson, driftchef på Härryda vatten och avfall (HVAA), förklarar varför.

ANNONS
LocationHärryda|
|

Sedan den 14 juni råder bevattningsförbud i kommunen. Det innebär att Härrydaborna inte får använda det kommunala vattnet i sina kranar och slangar för att bland annat vattna gräs, fylla pooler eller tvätta fasader. Trots att regnet öser ner kan förbudet inte hävas än.

– Det beror helt enkelt på att en väldigt stor del av regnet som faller sugs upp av träd och mark så det tar lång tid innan regnet märks i vattenmagasinen, säger Lena Gustafsson som är driftchef för Härryda vatten och avfall, HVAA.

Att det finns tillräckligt med vatten i magasinen är viktigt. Det måste räcka till våra mest grundläggande behov såsom mat, dryck och hygien.

ANNONS

– Ur magasinen, som kan vara exempelvis sjöar eller brunnar, tar man vatten och gör dricksvatten av. Vattennivån varierar alltid men i våras var det en ganska lång period av torka där det sjönk mycket och det har inte hämtat sig än, säger Gustafsson.

Vattennivån i magasinen är fortfarande låg

Trots de många skyfallen har det inte hänt särskilt mycket i markerna och vattenmagasinen. Därmed är det fortfarande för torrt i markerna och för låga vattennivåer i magasinen för att häva bevattningsförbudet.

– Det har regnat ganska mycket sista veckan. Från förra måndagen till i dag har det inte stigit en enda centimeter i Härryda kommuns huvudvattentäkt och vi har fortfarande lägre nivåer än det var när förbudet infördes, säger Lena Gustafsson.

Hon säger att det är viktigt att alla hjälps åt och exempelvis använder regntunnor för att spara vatten.

– Det kommer förmodligen bli fler torr- och regnperioder med klimatförändringarna, så har man regntunna eller dylikt kan man hjälpas åt genom att ta till vara på regnvattnet och hushålla med vårt dricksvatten. Det vill vi verkligen, säger Lena Gustafsson.

Prognos för när förbudet kan hävas saknas

I dagsläget finns det ingen prognos för när bevattningsförbudet kan hävas.

– Vi kan inte ha en prognos men vi följer upp det kontinuerligt. Vi gör en avvägning hela tiden och det är alltid så att man måste prioritera så att vattnet räcker till det viktigaste, säger Lena Gustafsson.

ANNONS

Detta innebär bevattningsförbudet:

Det är förbjudet att använda kommunalt vatten till att:

• Vattna gräsmattor och övrig växtlighet med vattenspridare eller vattenslang.

• Vattna fotbollsplaner, tennisbanor, vägar med mera.

• Fylla eller byta vatten i pooler och spabad.

• Tvätta fasader, tak, altaner eller andra ytor som kräver mycket vatten.

(Man får vattna med vattenkanna, helst med regnvatten eller återanvänt vatten från matlagning eller dusch.)

Information om vad som gäller just nu hittar du på www.harryda.se

Källa: Härryda kommun

ANNONS