Trögt för medborgarförslagen i Härryda

Långt ifrån alla medborgarförslag som inkom under 2022 till Härryda kommun fick tummen upp av politikerna.

ANNONS

I oktober ersatte Härrydaidén de tidigare medborgarförslagen, där Härrydabor kunde föreslå olika satsningar som de ansågs behövde göras på olika platser eller inom olika sakområden i kommunen. Tanken är att den nya förslagsformen ska underlätta för invånarna att kunna bidra till kommunens utveckling.

Under torsdagen får kommunfullmäktige ta del av hur medborgarförslagen under 2022 hanterats. Facit visar att medborgarförslagen inte blivit särskilt framgångsrika, sett till hur många förslag som politikerna ställt sig bakom eller gällande hur många frågor som hunnit utredas.

Redovisningen behandlar de förslag som inkommit från och med 11 mars, då den senaste rapporteringen till kommunfullmäktige genomfördes. Sammantaget handlar det om 25 medborgarförslag, varav endast ett beviljades, åtta avslagits, fem ansågs vara besvarade och elva stycken var vid slutet av oktober 2022 under fortsatt utredning. Att en fråga anses vara besvarad betyder oftast att förslaget redan anses vara på väg att genomföras på något vis.

ANNONS

Tre av medborgarförslagen har inte fått ett beslut inom ett år då de enligt underlaget till kommunfullmäktige ”inte kunnat prioriteras”.

Bland de förslag som avslogs var förslag om syskons rätt till förskoletid, tiggeri, cykelbana mellan Rävlanda och Bollebygd, kompisåkning och förbud av fyrverkerier och smällare samt gång- och cykelbana mellan Hindås och Landvetter.

Det förslag som föll politikerna i smaken var förbättring av grillplatser i naturreservatet Gallhålan.

LÄS MER:Prästen i Landvetter: ”Var är alla männen?”

LÄS MER:Förbo avbryter hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen

LÄS MER:Pizzeria Viktoria i Mölnlycke blir Vickan Restaurang & Bar

ANNONS