Triathleten Sara Svensk siktar mot Hawaii: ”Tredje gången gillt”

Hon pausade läkaryrket för att leva sin dröm. Triathlonmästaren och Mölnlyckebördiga Sara Svensk tränar nu inför VM på Ibiza. Men målet är den prestigefyllda tävlingen Ironman, som hålls på Hawaii.
– Jag hoppas inspirera andra att göra det de brinner för, säger hon.

ANNONS
|

Efter att hon tagit svenskt rekord år 2018 i Texas, och fått den snabbaste damtiden i världen på Ironman-distansen i Mexiko ett par år senare, kan det vara svårt att ta in att Sara Svensk började med sporten av en slump i vuxen ålder. Men så var det.

– Det var min mamma som sa ”men Sara, det här skulle ju passa dig”. Hon såg att det var ett prova-på Triathlon i Råda i Mölnlycke. Hon vet att jag tycker om utmaningar, så jag testade det.

Året var då ”runt” 2014, enligt Sara Svensk. Bara något år innan hade hon haft ”noll koll” på sporten. Även om hon alltid hade sprungit mycket, tränade hon mest för att hålla sig i form.

ANNONS

Men när hon väl hade testat att köra triathlon i Mölnlycke var hon såld. Där möttes nybörjare och atleter mot varandra, i en salig blandning.

– Det var en skräckblandad förtjusning. Jag var inte van vid så mycket folk i vattnet, och att man blir nertryckt. Men det var superkul. Det var på blodigt allvar för många, och då var det ändå en rätt liten tävling. Jag bestämde mig rätt fort att jag vill börja med det här, berättar hon.

Utbildade sig till läkare och tävlade samtidigt

Ett år senare, knappt, tar Sara Svensk SM-guld. Då hade hon tränat mer på de grenarna som hon inte var lika van vid, som simningen.

– Jag hade inte tävlat så mycket, och hade egentligen ingen aning hur jag stod mig mot de andra, så det gav mig en självförtroendeboost. Jag tänkte att jag nog kan bli rätt bra på det här om jag ger det en ärlig chans.

I samma veva utbildade hon sig till läkare och började jobba inom yrket på halvtid. Samtidigt tränade hon hårt och knep fler och fler vinstplatser.

För ungefär ett år sedan bestämde hon sig för att pausa läkaryrket för satsa på en karriär som triathlet på heltid. För att kunna konkurrera med världseliten så var det tvunget att bli så, säger hon om valet. Hon menar att ingen av dem jobbar halvtid med något annat samtidigt, så som hon har gjort i flera år.

ANNONS

– Jag tänker att jag håller på med detta kanske max fem år till, så jag kommer ju tillbaka till läkaryrket så småningom, säger hon och tillägger:

– Det är klart att det säkert finns arbetsgivare som kan tycka att det är negativt att jag tar uppehåll på flera år. Men det är det här jag brinner för och det är detta jag vill göra just nu, så konsekvenserna av det får jag ta sedan.

Fått en del tuffa bakslag av livet som triathlet

För Sara Svensk är träningen och tävlingarna hennes vardag. Men att pressa kroppen så hårt som en triathlet gör har ibland gett tuffa bakslag.

Hon berättar att hon, bland annat, inte bara haft en, utan två stressfrakturer i bäckenet.

– Alla har sin akilleshäl. Jag har varit lättskadad och bäckenet är min svaga punkt. Jag har inte fått varningssignaler, utan det har bara slagit till.

Skadorna har dock inte fått henne att överväga att sluta med långdistanssporten, där man förutom att springa, också cyklar och simmar non-stop. Snarare tvärtom, menar hon.

– Jag förstår att det kan låta sjukt att man tränar så hårt att ben går sönder. Jag tycker ändå att det är värt det. För varje skada man får vill man bara tillbaka, och det gör att man förstår hur mycket sporten betyder för en, förklarar hon.

ANNONS

Hon har snarare försökt att lära sig mer om hur hennes kropp fungerar och har bytt tränare för att bryta skademönstret.

– Visst funderar jag på om min kropp klarar av den belastning jag utsätter den för, men kroppen är fantastisk på att läka. Och det är så roligt att tävla. Jag känner att jag inte har fått ut all den kapacitet jag har.

Satte världsrekord på Ironman efter hjärtproblem

Under pandemin, 2021 i maj, blev hon dock rädd att hennes karriär som idrottare kunde vara över.

– Jag började ju känna av hjärtat, att det gjorde ont när jag tränade. Jag tänkte att det kunde vara en hjärtinfarkt eller blodpropp, eller liknande.

Hon hade nyligen haft en lindrig variant av Corona, och hade börjat träna som vanligt när hon blev frisk. Men sjukdomen hade hänsynslöst gett henne hjärtkomplikationer som avskedspresent. Efter att läkare gjorde en magnetundersökning på hjärtat sågs ett område som inte fick tillräckligt med blod.

– I början var jag väldigt orolig. Sedan när jag fick förklarat vad det var och att läkarna sa att det skulle försvinna, då blev jag lugnare.

Under två månader fick Sara Svensk inte träna alls. Sedan fick hon öka belastningen successivt.

– Jag fick lov att göra det, bara jag kände efter i kroppen så att det inte gjorde ont, berättar hon.

ANNONS

I slutet av samma år som hon hade drabbats av hjärtproblemen, i november, åkte hon till Mexiko för en Ironman-tävling. Hon sprang, cyklade och simmade distansen som vanligt. 3,8 kilometer simning, 18 mil cykling och strax över 4,2 mil löpning.

När hon sedan kom i mål, var det inte bara med en vinst, utan också som den snabbaste kvinnan någonsin på Ironman-distansen.

Sluttiden landade på 8:22:41.

– Det var helt galet. Jag visste att det gått fort, men inte hur fort.

Hon minns inte riktigt vem det var som upplyste henne om hur det låg till.

– Jag tror att det var min tränare som berättade det för mig. Det där var bara en liten bonus egentligen. Det var sådan enorm glädje och lättnad att det gått bra, särskilt efter att året var så struligt, säger Sara Svensk med ett skratt.

VM i Ibiza väntar härnäst för Sara Svensk

För en utomstående kan det tyckas att Sara Svensk redan nått så långt som det är möjligt inom sin idrott.

Men för henne själv är inte alla mål uppfyllda. Nu tränar hon för VM i Ibiza, som hålls av Internationella Triathlonförbundet, ITU. Där ska hon representera Sverige i långdistans.

– Det är första loppet för i år, så det är alltid lite nervöst. Men jag känner mig i bra form.

ANNONS

Hon ska åka ner snart för att undersöka tävlingsområdet, som brukligt.

– Det är inte alltid man kan cykla cykelbanan, men då kanske man kan köra den med bil. Och man försöker få koll på vart simningen går. Det är också varmare där än här, så det är skönt att vänja sig.

Därefter är nästa stora lopp för Sara Svensk EM i Ironman i Frankfurt, som hålls av företaget World Triathlon Corporation.

Där är tanken att hon ska kvala in till VM i Ironman i Hawaii i oktober. Och det är just det sistnämnda loppet hon ser framemot mest.

– Det är det största mest prestigefyllda för långdistansatleter. Det är en fantastisk tävling, det är bara så häftigt.

Två gånger tidigare har hon kvalat in. Men båda gångerna fick hon skador ungefär en vecka innan tävlingen på Hawaii, som gjorde att hon inte kunde genomföra loppet.

– Jag kunde starta, men jag kunde inte fullfölja tävlingen. Så nu tänker jag, tredje gången gillt, säger hon med ett leende.

Sara Svensk

Bor: Göteborg, men uppvuxen i Mölnlycke.

Född: År 1989.

Klubb: Terrible Tuesday.

Tränar: Cirka 30 h/vecka.

LÄS MER:Landvetterstjärnan öppnar upp om övergreppen

LÄS MER:Thomas Ravelli körde för fort – blev av med körkortet

LÄS MER:Stor militärövning – så kan det märkas i Härryda

ANNONS