Tjänstemän i Härryda hoppas att Naturskyddsföreningen inte ska överklaga dom från mark- och miljödomstolen

I en mejlkonversation mellan tre tjänstemän på sektorn för samhällsbyggnad framgår det att de bland annat ”håller alla tummar och tår” för att Naturskyddsföreningen i Härryda inte ska överklaga en dom från mark- och miljödomstolen.

ANNONS
|

För en tid sedan berättade Härryda-Posten att mark- och miljödomstolen dömde till kommunens fördel gällande att Naturskyddsföreningen i Härryda lämnat in en överklagan på antagandet av detaljplanen som bland annat berör Mölnlyckemotet.

Härryda-Posten har tagit del av en konversation via mejl mellan tre tjänstemän på sektorn för samhällsbyggnad som resonerar kring domstolens beslut. En av dem skriver: ”Hoppas kan vi alltid, men det kanske är för mycket att önska att de inte överklagar...? I så fall får vi hoppas att de i vart fall inte får prövningstillstånd (...). Håller alla tummar och tår.”

En annan skriver: ”Vi får hålla tummarna för att ingenting av detta är principiellt intressant för MÖD! Eller kanske ännu hellre att Naturskyddsföreningen inte överklagar...”.

ANNONS

Den tredje kommenterar: ”Ojojoj! Tror ni vi vågar hoppas? Det blir darrigt fram till den 8 februari.” Det datumet är deadline för att inkomma med överklagande.

”Inte förvånade”

Naturskyddsföreningen i Härryda är inte förvånade över det som uttrycks i mejlväxlingen.

– De vill helst inte ha kontakt med oss tror jag. Direktkontakt har vi inte haft väldigt länge med kommunens tjänstemän, säger föreningens vice ordförande Birgitta Karlsson.

Hon lyfter att Naturskyddsföreningen tidigare hade en god kontakt genom den dåvarande kommunekologen som för närvarande inte är i tjänst, men väntas komma tillbaka.

Sektorchefen för sektorn för samhällsbyggnad, Louise Skålberg, vill inte uttala sig om de exakta omständigheterna kring kommunens kontakt med föreningen eftersom hon är relativt ny på posten.

”Privat konversation”

Gällande korrespondensen mellan tjänstemännen betonar hon att hon anser att alla medarbetare har rätt att tycka vad de vill, och att det inte är något som hon som chef kan ha synpunkter på.

– Att sätta munkavel på eller förbjuda medarbetares privata åsikter på arbetet, är inte något jag sysslar med som chef.

Hon ser det som en privat konversation medarbetare emellan.

– Bakgrunden till de här synpunkterna vet jag dock ingenting om. Jag tycker att det är en relevant fråga att ställa sig varför man har de åsikterna. Uttrycker man sig så för att man vill spara tid och resurser för kommunen och man vet att det är angeläget för politiken att få fram detaljplanelagd industrimark och underlätta för nya näringslivsetableringar?

ANNONS

Hade kommunens medarbetare aktivt motarbetat processen hade det varit en annan sak, anser hon.

– Att aktivt motarbeta och skapa sämre förutsättningar i en pågående process det är en annan sak, då har man gått emot sitt uppdrag.

Naturskyddsföreningen i Härryda uppgav under onsdagen till Härryda-Posten att de kommer att överklaga mark- och miljödomstolens dom att avslå föreningens överklagande av Härryda kommuns antagande av detaljplanen som rör Mölnlyckemotet.

LÄS MER:Härryda kommun får rätt mot Naturskyddsföreningen

LÄS MER:Carl Bengtström levererade direkt i säsongsdebuten på 400 meter

LÄS MER:Så mycket har matvarorna ökat enligt PRO: ”Fruktansvärt”

ANNONS