Tavla stulen från galleriet Gyllene Hinden i Hindås: ”Otroligt sorgligt”

En tavla med kärleksbudskapet ”Love you” har stulits ur galleriet Gyllene Hinden i Hindås.
– Det har aldrig varit några stölder förr, det är otroligt sorgligt, säger Mette Waldrop, som har polisanmält förlusten.

ANNONS
|

Bara några dagar innan alla hjärtans dag försvinner en tavla från galleriet Gyllene Hinden i Hindås. Det var en mindre tavla med ett hjärta och ett kärleksbudskap, som kostade 1500 kronor.

– Vi upptäckte att den var borta igår. Vi försöker backa bandet och minnas när den var där sist, säger Mette Waldrop, som sitter som kassör i föreningen bakom galleriet.

Hon kunde först inte tro att det var sant när de tomma spikarna på väggen upptäcktes. Efter resultatlöst letande har nu händelsen polisanmälts.

– Vi hoppas att den återkommer. Det kan ju inte vara så roligt att ha en stulen tavla på väggen. Den var den ena tavlan i ett par. Den skulle ju säljas, så det är inte säkert kunden vill ha köpet nu.

ANNONS

Konstnären: ”Man blir både ledsen och arg”

På den ena tavlan stod det ”Love you” och på den andra ”Forever”. Det var ”Forever” som ensam hängde kvar på sin spik.

– Det är klart när det är små så är det ju bara till att stoppa i fickan. Vi har nu plockat bort den andra lilla också, så att inte den också försvinner, säger Mette Waldrop.

Konstnären Carita Filipsson är den vars tavla har blivit stulen. Hon bor i Mölndal och Härryda-Posten når henne via telefonen.

– Man blir både ledsen och arg. Mest arg är jag idag. Det är ju väldigt tråkigt för den som köpt tavlan, den var ju såld. Sedan har jag aldrig varit med om det här tidigare faktiskt. Jag har hängt ut på många ställen.

– Jag brukar i och för sig ha ganska stora tavlor, den här tavlan var liten, så det var ju bara att ta ner den, men ändå. Vem gör så liksom?

Är du orolig för att något mer ska bli stulet?

– Ja det blir man ju. Samtidigt får man ju anta att personen inte går in och stjäl igen. Man lägger ju sin energi och själ i sina konstverk. Det går ju sällan att göra en exakt likadan, kunden vill ju kanske inte ha någon annan. Så det är ju väldigt tråkigt.

ANNONS

Utställarna får ansvara för sina egna försäkringar

Galleriet Gyllene Hinden saknar egna försäkringar. I avtalet står det att konstnären får ansvara för detta. Men Carita Filipsson har ingen egen försäkring för sina verk.

– Nej, jag har ju inte det. Jag har inte tänkt på det här. Jag är medveten att det ju är på mitt ansvar, det står ju i kontraktet. Men man tror ju inte att folk går in och stjäl. Man kanske måste säkra dem på ett annat sätt. Det kommer jag att tänka på framöver.

Keramikern Heli Gading är den andra som ställer ut just nu i lokalen. Hon blev chockad när hon hörde om stölden. Och samtidigt lite orolig för de föremål som är kvar.

– Det är bedrövligt. Nu tror jag att de är väldigt vaksamma personalen och har ögonen öppna på ett annat sätt. Men det är ju alltid en riskfaktor man tar, så det är ju jäkla ledsamt. Men man har ju ändå tillit tycker jag. Det måste man ha.

LÄS MER:Två bilister tagna i kontroll – misstänkt rattfylleri

LÄS MER:Män knivrånade vid förskola i Landvetter – ingen gripen

LÄS MER:Lillemor Petersson: ”Konst i offentlig miljö var prostitution”

ANNONS