Tågstrejken avblåst – Seko och Almega överens

Tågstrejken som Seko skulle ge besked om under måndagen är nu avblåst. Det meddelar fackförbundet i ett pressmeddelande.
– Vi är glada över att vi genom att sätta ett hårt tryck i förhandlingarna med vårt varsel har lyckats nå en uppgörelse som är bra för våra medlemmar, säger Sekos förbundsordförande Gabriella Lavecchia i ett uttalande.

ANNONS

Det var den 2 maj som Seko varslade om strejk, efter att förhandlingarna med Almega Tågföretagen om ett nytt kollektivavtal, stannade upp.

Strejkvarslet skulle utlysas den 11 maj, ett datum som senare sköts upp till måndagen den 15 maj.

Senast klockan 15 skulle beskedet om strejken komma. Och strax efter klockan 15 stod det klart att parternas förhandlingar lett fram till att strejken helt avstyrts.

– Man ska komma ihåg att förhandlingar handlar om att hitta kompromisser. Motpartens krav på försämringar är borta, samtidigt som vi fått igenom en del viktiga förbättringar för våra medlemmar och öppningar för framtida lösningar, säger Gabriella Lavecchia i ett pressmeddelande.

ANNONS

Detta innebär uppgörelsen

Löneökningar och avsättningar till flexpension enligt det så kallade märket, det vill säga totalt 7,4% under den tvååriga avtalsperioden.

Tydligare reglering när det gäller sena schemaändringar. Besked om förändringar ska som regel lämnas minst två veckor i förväg, men schemat får justeras kortare tid i förväg av arbetsgivaren, vid oförutsägbara händelser.

Arbetstidsförkortning ska utredas i en partsgemensam arbetsgrupp med en tydlig inriktning att påbörja en arbetstidsförkortning under avtalsperioden.

Ensamarbete vid framförande av resandetåg och vid olycksdrabbade arbetsuppgifter ska hanteras i en partsgemensam arbetsgrupp. Parterna är bland annat överens om att man gemensamt ska uppvakta såväl politiker som myndigheter för att lyfta denna fråga.

Parterna har inte kommit överens när det kommer till Sekos krav att reglera villkoren för tågstäd centralt.

Källa: Seko

ANNONS