It-problem hos polisen gav långa köer på Landvetter

Problem i polisens it-system ledde på söndagskvällen till köer med hundratals resenärer på Landvetter. Även på Arlanda flygplats drabbades resenärer av att Gränspolisens system gick ned. Samtidigt uppger Skatteverket att man på söndagen utsatts för ett nytt cyberangrepp.

ANNONS

Under söndagen drabbades polisen av vad som förefaller vara omfattande störningar i it-systemen.

Strax efter klockan 20 på söndagskvällen blev polisens landsomfattande problem med sina it-system kända, sedan Expressen skrivit om saken. Bland annat innefattade det svårigheter med att komma fram på 114 14.

Omfattningen var oklar, även för polisen själv, uppgav Irene Sokolow på polisens nationella mediecenter:

– Vi har i nuläget ingen uppfattning om omfattningen. Vi håller nu på och arbetar med att skaffa oss det, och ta reda på vilka system som är drabbade, säger Irene Sokolow till GP.

Tre timmar senare, klockan 23 på söndagskvällen, var läget oförändrat:

ANNONS

– Vi arbetar fortsatt med att lösa problemen. Vi kommenterar inte omfattningen, sa Anna Engelbert.

Inresande fast på Landvetter

Samtidigt rapporterade P4 Göteborg att hundratals resenärer från länder utanför EU stod i långa köer på Landvetter.

– Det är Gränspolisens it-system som har problem. Så har det varit från och till under dagen. Det går framåt i köerna men problemet pågår fortfarande, sa Swedavias presskommunikatör Alma Johansson till GP, strax efter klockan 23.

– Problemen finns på Landvetter och Arlanda. Hur det är på övriga flygplatser vet jag inte, sa Alma Johansson.

Anna Engelbert på polisens nationella mediecenter bekräftar att det är problem på Arlanda och Landvetter för Gränspolisen.

– Det påverkar inresande med medborgarskap i tredje land, alltså utanför EU, säger Engelbert.

Expressen uppger att dagens it-problem ska ha fått följden att kameror över hela landet inte fungerar.

– Det är vissa störningar på interna system inom polismyndigheten och det pågår ett arbete för att hantera det, säger Anna Engelbert vid polisens nationella mediecenter till tidningen.

Larmnumret 112 har inte påverkats av störningarna, uppger polisen.

Skatteverket utsatt för attack

Under veckan har flera myndigheters hemsidor varit utsatta för överbelastningsattacker. Bland annat drabbades Riksdagen, Sveriges domstolar och Skatteverket.

– Vi lekte katt och råtta. Vi gjorde åtgärder och de justerade sina attacker. Det var nytt för oss att de var så uthålliga, sa Skatteverkets it-direktör Peder Sjölander till TT då efter att myndigheten varit utsatt för en sex timmar lång it-attack.

ANNONS

Men problemen slutade inte där. Under söndagen utsattes Skatteverket för ett nytt angrepp, som påverkar myndighetens hemsida och e-tjänster.

– Om jag har blivit underrättad korrekt pågick det först från torsdag morgon till fredag, sedan hade vi ett uppehåll under lördagen innan det började på nytt på söndagen, säger Skatteverkets pressekreterare Christina Lindqvist.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ville på söndagen inte uppge om den arbetar med it-störningarna hos polisen och Skatteverket.

– Vår roll är att stötta aktörer som är drabbade, men vi kan inte uttala oss om enskilda aktörer, säger Elin Bohman, pressekreterare hos MSB.

Fakta: Överbelastningsattacker

En attack som slår ut sajter eller förhindrar att användare får åtkomst till tjänster kallas även för ddos-attack. Förkortningen ddos står för "distributed denial of service", vilket ungefär betyder att sajten inte går att komma åt.

Grundkonceptet är att med hjälp av massiva datamängder från ett stort antal datorer på en given signal från så kallade botnätverk slå ut nätverk. Varianter på samma tema är mer precisa angrepp direkt mot brandväggar, applikationer eller webbtjänster, vilka kan vara svårare att upptäcka och avstyra.

Nätverket kan kontrolleras av en person i ett land, med kontrollserver i andra länder och kapad utrustning över hela världen. Beställaren av attacken kan i sin tur sitta i Sverige och gömma sig bakom krypterad kommunikation.

Ddos-attacker ska inte förväxlas med så kallade hackerattacker eller dataintrång där syftet är att stjäla eller förvanska information på nätet.

Källa: Arbor Networks

ANNONS