Strömavbrott i Härryda

Under onsdagen försvann strömmen för 13 000 kunder i Härryda Energis område. Strömavbrottet ska ha orsakats av en traktorolycka – i Mölndal.
– Det blev en kortslutning när en ljusbåge från luftledningen gick ned i backen, säger Christopher Hoff, regional insatsledare vid räddningstjänsten.

ANNONS
|

Det rapporterades om flera strömavbrott på flera håll i Västsverige under onsdagen.

Bland annat drabbades hushåll i Härryda, Landvetter, Mölnlycke och Partille av avbrottet. Totalt ska det ha rört sig om cirka 13 000 av Härryda Energis kunder som varit utan el på onsdagsförmiddagen.

– Det jag har nu är att det är Härryda, Landvetter, Mölnlycke och Partille, det är fyra områden som är drabbade, sa Carina Netterlind, pressekreterare på Vattenfall till Partille Tidning vid 11-tiden.

Traktorolycka bakom avbrottet

Strömavbrottet ska ha orsakats av en traktorolycka i Mölndal. Initialt trodde man att traktorn kört in i en kraftledning, men senare meddelande räddningstjänsten att det antagligen rört sig om en ljusbåge som uppstått när traktorn klippte gräset i närheten.

ANNONS

– Det blev en kortslutning när en ljusbåge från luftledningen gick ned i backen, säger Christopher Hoff, regional insatsledare vid räddningstjänsten.

Strömmen var borta i drygt en halvtimme i Härryda och är tillbaka sedan 11-tiden, enligt Härryda Energis kundservice.

– Det jag har fått till mig är att det är ström i vårat nät nu, säger Catarina Andersson.

Fakta: Vad är en ljusbåge?

• En ljusbåge är en kraftig elektrisk urladdning som överförs genom luften vid till exempel en kortslutning.

• Den kan bli flera tusen grader varm och kan skapa ett mycket starkt ljus, ljud, splitter och farliga gaser.

Källa: Elsäkerhetsverket

ANNONS