Storm på ingång: ”Surra fast allt löst”

Stormen Otto är på ingång och på flera håll väntas kraftiga vindar med inställda tåg och risk för fallna träd och förseningar i kollektivtrafiken.
– Man kan skada sig rejält, säger Maria Wång Henriksson på Länsförsäkringar som ger sina bästa stormprepping-tips.

ANNONS

SMHI har gått ut med en orange varning för Göteborgs och Hallands kust och på flera håll väntas vindar på 30 meter per sekund. Västtrafik har under fredagen ställt in all tågtrafik mellan Uddevalla och Strömstad, liksom mellan Öxnered och Borås, Håkantorp–Gårdsjö, och Borås–Varberg, enligt uppgifter till Göteborgs-Posten.

I Härryda kommun är det utfärdat en gul varning med risk för kraftiga stormbyar och nedfallna träd. Stormen väntas öka i kraft under eftermiddagen.

Skadechefen: ”Stanna hemma”

Maria Wång Henriksson, skadechef på Länsförsäkringar manar till försiktighet och säkerhet först inför den annalkande stormen när hon ger sina stormtips till Härryda-Postens läsare.

ANNONS

– Det är viktigt att man surrar fast alla lösa saker för det kan ta fart och skada bilar och annat. Studsmattor kan ju få en jättefart och hamna hos grannar. Så det ska man tänka på om man bor i hus, säger hon.

– Sedan finns det risk för strömavbrott, så tänk på att ladda mobiler och datorer, fixa batterier till ficklampor och se till att ha tändstickor, säger Maria Wång Henriksson.

Det är ju fredag, folk kanske har planer på att fira helg, bör man ställa in?

– Vi brukar ju säga säkerheten först, det är väldigt kraftiga vindar och man kan skada sig rejält när man är ute. Så måste man inte iväg tycker jag man ska fundera på att stanna hemma.

Hur skyddar man sin bil?

– Ställ bilen under tak eller i garage om man kan. Och så klart ställ den inte bredvid ett stort risigt träd, så man bör tänka till lite vart man ställer den så saker inte kan falla ner.

– Men överlag se över allt hemma, stäng till fönster, finns lösa tegelpannor, säkra upp, säger Maria Wång Henriksson, skadechef på Länsförsäkringar.

Så förbereder sig kommunen

Birgitta Flärdh, utvecklingschef på Härryda kommun är tjänsteman i beredskap under stormen Otto och hon menar att kommunen står redo för Ottos regn och rusk.

ANNONS

– Vi har bra rutiner för den här typen av händelser så det är de rutinerna som gäller nu också, säger Birgitta Flärdh.

Och vad innebär det?

– Jag har varit i kontakt med mark- och anläggningsenheten och de är bemannade för att rycka ut om träd faller över de vägar som vi ansvarar för. Har även varit i kontakt med vår hemtjänstverksamhet och de är ju också vana vid den här typen av väderomslag och har bra rutiner för det.

Men ni har inte varit ute och satt in konkreta åtgärder eller tagit en extrapersonal?

– Vi har ingen extrapersonal inne men det finns personal som är beredda att rycka ut och göra det som behövs om något händer. Just nu har vi en gul varning och det händer ju med jämna mellanrum och det är vi vana vid att hantera, säger Birgitta Flärdh, utvecklingschef och tjänsteman i beredskap på Härryda kommun.

LÄS MER:Enis odlar rymdtomater i Mölnlycke – för framtida kriser

LÄS MER:Här drar stormen Otto in – Härryda-Posten rapporterar om händelseutvecklinge

LÄS MER:Körde utan behörighet – tagen på bar gärning i Rävlanda

ANNONS