Ha paraplyet redo. Regnet är här för att stanna.
Ha paraplyet redo. Regnet är här för att stanna. Bild: Janerik Henriksson/TT

SMHI:s prognos för sluttampen av juli

Juni var rekordvarm, men under juli har solen lyst med sin frånvaro. Nu har vi kommit så långt att SMHI kan sia om vädret i Västsverige för slutet av månaden – det ser dystert ut, men möjlighet till stundvis badväder kan uppstå.

ANNONS

Medan det fanns en oro om att solen sken för mycket i juni – har årets sjunde månad varit inget annat än en besvikelse på väderfronten.

Av 20 gångna dagar har det regnat under alla förutom fem och tyvärr ser det ut att bli mer av samma mynt under månadens slutfas. Den stekheta junisolen har förflyttat sig söderut under juli, där den har parkerat under överskådlig tid.

– Vi är fortfarande inne i ett lågtrycksbetonat väder för att högtrycket över Sydeuropa ligger kvar, då måste lågtrycket gå på någon bana och då blir det Skandinavien, säger Lisa Frost, metereolog på SMHI.

ANNONS

Möjligheten finns – för riktigt badsugna

Under fredagen och framåt helgen förutspås växlande molnighet i Göteborgsområdet, alltså chans för lite sol men även för lokala regnskurar. Även tidvis friska vindar får man räkna med.

Från och med söndag beräknas ett stort lågtrycksområde ha slukat hela Götaland. I klartext betyder det ostadigt väder med ihållande regn och svala temperaturer på mellan 15 till 20 grader.

Den goda nyheten är att det ändå kan finnas möjlighet att damma av badkläderna under nästa vecka. Regnet kommer nämligen i skurar, vilket kan betyda glipor i molntäcket då solen kan titta fram.

– Tittar man till onsdagen, finns det sol varvat med skurar så det är inte igenmulet på något sätt utan lite mer klassiskt svenskt sommarväder.

Ett eventuellt dopp är dock inget för badkrukorna ska tilläggas. Mer än 20 grader borde man inte hoppas på.

– Det blir nog ingen mer strålande sol, säger Lisa Frost.

LÄS MER:15 grader och halvklart i Härryda under eftermiddagen

LÄS MER:Det skulle Gothia cup betyda för restaurangen

ANNONS