Småföretagarnas Riksförbund: Vardag med återkommande inbrott hos företagare

Förra veckan träffade Härryda-Posten Florim Shabanaj på Rådanäs bilförsäljning. Då berättade han att han blivit utsatt för åtta inbrott i sina bilar sedan i somras. Under den gångna helgen fick både han och grannarna påhälsning igen. Enligt Caroline Szyber, vice ordförande på småföretagarnas Riksförbund, är det vardag för många småföretagare i landet.

ANNONS
|

”Jag ringer till polisen och säger att jag ser två personer med en kofot i handen, och de säger att de kommer. Men de kommer efter två timmar när allting är över, och ibland kommer de inte alls. Jag kommer inte ringa till polisen mer. Det hjälper inte. Vi får göra någonting själva.”

Så sa Florim Shabanaj när Härryda-Posten träffade honom förra veckan. I helgen säger han att både han och grannarna på Växthusvägen i Mölnlycke fick påhälsning igen, både en och två gånger.

Men det har fortfarande inte lett till att någon blivit anhållen.

Småföretagarnas Riksförbund: Florims öde vardag för många småföretagare

Enligt Caroline Szyber, vice ordförande på småföretagarnas Riksförbund, får man in dylika rapporter från småföretagare runt om i landet för jämnan.

ANNONS

– Det var en som sa att när han ska beskriva hur det ser ut för sina vänner säger de: ”gud, det låter som en Netflixserie”. Det är ju så. Det är i princip som de här maffiaserierna på tv. Så ser det ut på många ställen i Sverige, säger hon.

Hon säger att hon mycket väl förstår att företagare till slut känner att det inte finns någon vits med att anmäla, när det inte tycks leda till någonting.

– Till slut blir man ju rädd att över att det går ut över ens försäkring också. Och då får man ju börja fundera. Är det värt att anmäla utifrån självrisk? Får jag tillbaka något på försäkringen?

– Det är farligt när man känner att man inte får stöd från rättssamhället. Att man känner att det kan ske i princip vad som helst i verksamheten, men det lönar sig inte att anmäla.

Larmet: Risk att människor inte längre vill vara företagare

I förlängningen menar Caroline Szyber att problematiken riskerar att leda till att människor inte längre har ett intresse av att vara företagare.

– Och jag tror verkligen att Sverige behöver fler företagare, inte färre. Det är ganska tufft att vara småföretagare som det är. Vi hade corona och nu går vi in i lågkonjuktur. Att man då utöver ekonomin ska känna en oro för kriminalitet tycker jag är ett jätteproblem.

ANNONS

Vad kan man göra åt det?

– Framförallt tror jag att det vore bra om polisen försökte se lite mer mönster. Just det här att du anmäler på förmiddagen och så får du höra dagen efter att det är nerlagt. Då känner man kanske att det inte gjordes någonting.

Tror du inte polisen prioriterar att titta efter mönster?

– Jo, jag tror att de gör det. Men jag tror att de skulle behöva vara tydligare i sin kommunikation tillbaka när de lägger ner ett ärende. Jag tror polisen skulle vinna mycket på att berätta vad de gör, att de kanske kommer förbi och besöker brottsplatser.

– Jag vet att polisen har mycket att göra, men jag är också orolig att man inte förstår hur viktig den här närvaron är ibland.

Inte bara polisens ansvar

Samtidigt menar Syber att det inte går att skjuta allt ansvar på polisen. Såväl politiker som privatpersoner har ett ansvar, för att skapa en känsla av trygghet, som hon beskriver det.

– Jag tror det är viktigt att samhället hjälper till att skapa den här känslan av trygghet. Om man vet att en småföretagare har varit med om ett brott, gå dit och visa att ni förstår att det har varit väldigt tufft. Det är lätt att man känner sig lite ensam.

ANNONS

– Sen när privatpersoner utsätts för brott är det känt att de kan få stöd och råd, men det är mindre känt att företag kan få det. Därför tänker jag att man kanske också kan göra mer av brottsofferjouren och att de kunde jobba ännu mer mot företagare, säger Caroline Szyber.

LÄS MER:Upprepade bilinbrott hos Florim på Rådanäs bilförsäljning

LÄS MER:Inbrott på bilfirman igen

LÄS MER:Inbrott på Råda Säteri i Mölnlycke – stal gods för över 200 000

ANNONS