SD bjuder in till fika efter dissen av kenyanska delegationen på kommunfullmäktige

Den kenyanska delegationens besök under senaste kommunfullmäktige väckte reaktioner hos Sverigedemokraterna. Partiet avstod från att applådera efter delegationens presentationsrunda. Nu menar partiet att deras protest inte syftade till att vara respektlös – och bjuder in delegationen på fika.
– Att de vill bjuda på fika är bara trams från deras sida, säger kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M).

ANNONS
|

Härryda-Posten har tidigare skrivit om Sverigedemokraternas protest mot den kenyanska delegationens besök i samband med kommunfullmäktige den 27 april. När den elva man starka delegationen presenterade sig inför närvarande politiker valde gruppledaren Peter Arvidsson att inte vända sig om mot besökarna. Både han och partiets ordförande Per Olov Risman avstod också från att applådera besökarna.

Den förstnämnde förklarade till tidningen att han satt och jobbade under presentationsrundan, och tänkte inte på om han applåderade eller inte. Risman sade dock till tidningen att det var en medveten protest mot besöket, eftersom han menade att det inte informerats om besöket i förväg från kommunfullmäktiges presidium.

ANNONS

Nu har de båda sverigedemokraterna undertecknat ett öppet brev som riktas till den kenyanska delegationen. I brevet, som är författat på engelska, förklarar duon:

”Vår inställning vid kommunfullmäktiges möte torsdag kväll den 27 april var varken menad att vara respektlös mot er delegation eller mot era prestationer”. Vidare skriver de två sverigedemokraterna att:

"Tyvärr kom ert besök på kommunfullmäktige som en total överraskning för oss i den politiska oppositionen. Vi visste inte alls i förväg att ni skulle presentera er innan själva mötet började. Att vi avstod från att applådera var bara en form av protest mot de andra partierna som inte involverade vårt parti alls."

Kommunfullmäktiges ordförande Björn Magnusson (S) berättar för tidningen att besöket inte var utannonserat i förtid:

– Nu är detta kritik mot mig också som tillät dem komma med en hälsning. Det var ingen annan som hade den informationen överhuvudtaget. Faktum är att de, rent formellt, inte var med på mötet eftersom jag inte öppnade det förrän efter.

”Lämpligt att uppföra sig anständigt”

Vad tycker du om att ett parti protesterar på detta sätt?

– Nu representerar jag hela fullmäktige, men jag är inte förvånad över deras sätt att agera. Jag tycker det är lämpligt att man uppför sig på ett anständigt vis när man har besök. Och det gäller oavsett vem det är som besöker oss.

ANNONS

Vidare skriver Arvidsson och Risman att “vi är det enda oppositionspartiet i Härryda kommun och är exkluderade från möjligheten i utbyten mellan våra kommuner.”

– Det är deras tolkning och det är de ensamma om att tycka. Nu hade bland annat Socialdemokraterna en motion som blev nedröstad, så att de skulle vara det enda oppositionspartiet är tramsigt. Nu har vi inte en tydlig majoritet och då kan de uppleva det som att de är i opposition när övriga partier är överens. Det är inte samma sak som att vara det enda oppositionspartiet, säger Björn Magnusson

Per Vorberg (M): ”Trams från deras sida”

När tidningen berättar om brevet för kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M, kommenterar han:

– Hela grejen är hyckleri. Har vi besök, som i detta fall från Kenya, som presenterar sig och tackar för möjligheten att besöka och lära av oss så ska man visa respekt. Lika mycket som om någon annan kommer på besök. Ursäkten att Arvidsson satt och jobbade är bara trams.

Brevet publicerades den 30 april, tre dagar efter händelsen på kommunfullmäktige. Det avrundas med att SD-duon bjuder in den kenyanska delegationen på fika:

“Om inte denna gång, så kanske nästa gång! Vi är villiga att diskutera likheter och skillnader mellan våra kommuner, och hur demokratins spelregler är utformade i Homa Bay, respektive i Härryda.”

ANNONS

– Att de vill bjuda på fika är bara trams från deras sida. Det är en efterhandskonstruktion eftersom de vet att de kanske kommer tillbaka om ett år, säger Per Vorberg.

LÄS MER:Thorwaldsson hyllade M-styrda Härryda kommun

LÄS MER:SD-ordförande är inte imponerad över kenyanskt besök i Härryda

LÄS MER:Kenyansk delegation besöker skolor i Härryda kommun: ”En ögonöppnare”

ANNONS