Så var studentdagen för eleverna på Fridagymnasiet

Solen sken ikapp med stämningen på Fridagymnasiet i Mölnlycke under fredagen. Till rungande applåder och hurrarop gick friskolans allra första student av stapeln. Härryda-Posten var på plats för att föreviga ögonblicken.

Csaba Bene Perlenberg, Malte Just, Henrik Svärd

Att gå ut i livet är som att åka till månen: We don’t do it because it is easy, we do it because it is hard.

Det var inte den amerikanske presidenten John F. Kennedy som tog till orda när Fridagymnasiet tackade av sin första årskull studenter. Istället var det läraren Désirée Delsing som valde att väva in ett av presidentens mest kända citat i sitt tal, under det som skulle komma att bli den sista måltiden ihop för alla avgångselever och lärare.

Tidigare under dagen i Härryda-Posten kallade skolans rektor Christina ”Tina” Svea studenterna för ”pionjärer”. Stora ord. Men så tas studenten bara en gång i livet, och bara en gång har en skola sin allra första student.

Läraren Désirée Delsing
Läraren Désirée Delsing Bild: Henrik Svärd

Stämningen var på topp när förmiddagen förvandlades till lunchtid, och utspringet närmade sig med stormsteg. Förutom tal, mat och utdelade skålningar samlades Fridastudenterna framför en flagga som var uppsatt på en whiteboard utanför matsalen. Där ombads alla elever att skriva sina autografer. Ett sista vittnesmål om deras tid på denna Mölnlyckeskola.

Givetvis blev det också allsång till studentsången med både lärarkåren och studenterna.

En av de elever som höll tal inför sina skolkamrater och lärare var Severin ”Sevve” Kohnic Mirmaleksani. Han fick ta emot rungande applåder när han var klar.

– Jag har haft det så himla bra här. Jag ville bara peppa alla, se till att alla har en bra dag, sade han till Härryda-Posten.

Senare under dagen stötte tidningen ihop med studenten ”Sevve” igen. Runt halsen hängde en papptallrik, så som på alla andra studenter. På hans stod ”Klassens humörsvängningar”.

– Det är en ära att få vara bland de första att springa ut härifrån. Det ska bli hur kul som helst, sade Sevve och lade till att när han var yngre så trodde han att studenten var så avlägsen att det aldrig skulle hända.

– Men nu händer det!

Severin ”Sevve” Kohnic Mirmaleksani.
Severin ”Sevve” Kohnic Mirmaleksani. Bild: Malte Just

På skolgården stod Jessica Eriksson tillsammans med Mats och Vilmer Eriksson. De höll i en klassisk studentskylt, och skulle inom kort ta emot Elliot som gick ut ekonomilinjen.

– Det är en speciell dag i hans liv. Jag hoppas att det blir en bra dag för min son, sade Jessica.

Elliot är Jessicas första barn att ta studenten. Vuxenlivet hägrar.

– Åren på Fridagymnasiet har verkligen gjort sitt. Han har mognat och han har fått ta mycket eget ansvar, berättade hon för Härryda-Posten.

Mats, Jessica och Vilmer Eriksson väntar på Elliot.
Mats, Jessica och Vilmer Eriksson väntar på Elliot. Bild: Malte Just

Plötsligt var det dags. Sorlet ökade. Musiken stegrades. Och studenterna rusade ut. Konfettin haglade och mobiltelefonernas kameror gick varma. I folkhavet hittade studenterna till sina näras famnar. Inom kort skulle studentflaken avgå.

Ikväll är första kvällen i friheten i resten av deras liv. Framtiden är deras.

LÄS MER:Historiskt när Fridagymnasiets första studentkull springer ut i Mölnlycke

LÄS MER:Så var studenten 2023 för eleverna på Hulebäck

LÄS MER:Äntligen studenten på Hulebäcksgymnasiet i Mölnlycke

LÄS MER:Så minns Härrydaborna sin student