Så undviker du att bli lurad på elstödet: ”Lägg på”

Idag kommer 17 miljarder kronor i elstöd betalas ut till fyra miljoner svenska hushåll. ”Ett gyllene tillfälle” för bedragare enligt Härrydas kommunpolis Linda Bergvall som nu uppmanar till försiktighet.

ANNONS
|

”Tillfället gör tjuven” brukar det heta men kanske snarare tjuven tar tillfället i akt när 17 miljarder kronor i elstöd börjar rulla ut under måndagen, det menar Härrydas kommunpolis Linda Bergvall.

– När det dyker upp en ny möjlighet så är risken väldigt stor att bedragarna använder sig av den. Och detta är ju ett gyllene tillfälle, tänker jag.

Polisen har inte fått in några anmälningar i Härryda gällande elstödsbedrägeri. Men det kan dyka upp längre fram i och med att utbetalningarna just nu är i startgroparna, enligt polis Linda Bergvall. I helgen såg polisen en våg av bedrägerier i Göteborg, där bedragare utgav sig för att vara hemtjänst och stal värdesaker hos gamla. Bedragarna ändrar tillvägagångssätt hela tiden, enligt Bergvall.

ANNONS

– Så det är superviktigt nu att när man får mejl att man liksom inte bara klickar sig vidare om man känns minsta osäker och gärna att man dubbelkollar innan med Försäkringskassan.

Försäkringskassan: ”Vi kommer inte ringa upp”

Försäkringskassan är den myndighet som delar ut elstödet, de har den senaste tiden fått in rapporter om att det förekommit bedrägeriförsök i relation till elstödet. Bedragaren har via sms eller telefon utgett sig för att vara Försäkringskassan. Lotta Jernström är pressekreterare på Försäkringskassan:

– Varken vi eller Swedbank kommer att kontakta någon på mejl eller på telefon eller på sms. Vi kommer inte att begära in några kontouppgifter, vi kommer inte att ringa och säga att vi ska hjälpa till, säger hon.

Och om någon ringer och uppger att de är från Försäkringskassan?

– Då ska man bara lägga på. Man ska inte klicka på länkar. Vill man så kan man polisanmäla men framförallt avbryta kontakten.

Hur ser man igenom de här falska meddelanden som skickas?

– Det ser väldigt trovärdigt ut. Det ser ut som att det är från oss, det är rätt länkar. Vår starka och tydliga uppmaning är att vi inte kommer att höra av oss, så lägg på, avbryt, släng, klicka inte.

ANNONS

Många äldre drabbas av bedrägeri, är de extra utsatta?

– Om man får pengar från pensionsmyndigheten behöver man inte göra ett dugg. Man behöver inte anmäla sitt konto till Swedbank. Lägg på luren om någon ringer och säger att de ska hjälpa, säger Lotta Jernström, pressekreterare på Försäkringskassan.

I Härryda har det kommit in 96 anmälningar om bedrägeri sedan 1 januari 2023. Då är det allt från annonsbedrägerier, kortbedrägeri och social manipulation så som romansbedrägeri som innefattas.

LÄS MER:Inbrott i flera vindsförråd i hyresfastighet i Mölnlycke

LÄS MER:Kampen mot invasiva arter stoppas – Järrebring (S) krävde svar

LÄS MER:”Det är riktiga Härryda- och Mölnlycke-fans som vill bo här”

ANNONS