Så lyckades Frontside electronics fördubbla sin omsättning

För 30 år sedan grundades familjeföretaget Frontside electronics i ett garage i Göteborg. Nu har nästa generation tagit över och på bara några år har de nästan dubblerat både omsättningen och antalet anställda.
– Det var väl inte jättebehagligt, säger Mikael Wikberg, vice vd, om den snabba utvecklingen.

ANNONS
|

Under onsdagsmorgonen arrangerades månadens Härrydafrukost, då företagare och representanter från kommunen samlas för att nätverka och diskutera olika frågor kring just företagande i Härryda kommun. Den här gången arrangerades frukostminglet på Frontside electronics i Mölnlycke företagspark.

Temat för morgonen var bland annat hur företag ska attrahera ny arbetskraft. En fråga som värdföretaget Frontside electronics har stor erfarenhet av. På bara några år har de nämligen dubblerat antalet anställda.

Från mamma och pappa till syster och bror

Elektronikföretaget Frontside electronics, som i huvudsak tillverkar kretskort, grundades 1990 av Robert Olsson, hemma i familjens garage. Efter en tid började även hans fru, Anette Olsson, att jobba för företaget och så småningom landade de i lokalerna i Mölnlycke företagspark, där de ligger idag.

ANNONS

Idag är det grundarparets dotter Helene Winberg, som i egenskap av vd driver företaget, tillsammans med sin yngre bror Mikael Wikberg, vice vd.

Mikael Wikberg berättar att det var när det började bli tal om en eventuell försäljning av företaget som han och hans syster valde att gå in.

– De började tänka lite på vad som händer när de går i pension och så var det andra företag som hörde av sig och så där. Och då hade jag och min syster precis börjat jobba här och då kände vi att ”det är ingen som ska köpa vårt bolag”.

Planerar för ett generationsskifte

Med det i åtanke kom de överens om att de skulle ta en tioårsperiod där de skulle genomföra ett generationsskifte. 2020 hade decenniet börjat närma sig sitt slut och tanken var att föräldrarna på vårkanten lugnt och fint skulle lämna över facklan till den yngre generationen. Men som det så ofta blir när man försöker planera livet, så hade universum en annan plan.

– Då kom pandemin, säger Mikael.

Samarbetet fick ett abrupt slut. Äldre personer uppmanades att vara försiktiga och i den mån det var möjligt att stanna hemma, vilket föräldrarna då valde att göra. Men tack vare en lyckad rekrytering ett år dessförinnan så blev övergången ändå relativt smidig.

ANNONS

– Något år innan pandemin hittade vi vår ekonomi ... ja, hon vill inte bli kallad för chef, men ...

Ansvarig kanske i alla fall?

– Ja, precis! Vår ekonomi-ansvarige. Och hon tog över mycket av den kunskapen som mamma hade och det har hon axlat väldigt bra, vilket var väldigt skönt.

Pandemin – startskottet för en utvecklingsraket

Pandemin kom och precis som för alla andra så rådde det stor osäkerhet inom företaget kring hur den skulle påverka dem. De valde därför att permittera personalen.

– Vi permitterade personal två dagar i veckan under en månads tid, för vi ville dra ner flödet lite för att inte plötsligt hamna i ett vakuum.

Men ganska snabbt märkte de att jobben inte tog slut och att kunderna började reagera på den neddragna produktionstakten.

– Våra kunder sålde plötsligt ännu mer. Om de brukade beställa 500 så ville de nu ha 1 000. Det här var alltså befintliga kunder som sa köp, köp, köp. Om vi tar in en ny kund så kan det ta något år innan det drar igång ordentligt, men nu var det befintliga kunder som vi har jobbat med i tio år, och nästan alla dubblerade.

Vad var det just med pandemin som gjorde att det blev så?

ANNONS

– Mycket av det var produkter som ändå köptes under pandemin. Det kanske var en tillfällighet att alla våra kunder gick bra, annars brukar det kanske vara några som går ner och några som drar upp, men nu blev det liksom såhär i stället, säger Mikael och gör en uppåtgående rörelse med handen för att imitera en högt stigande kurva, och fortsätter:

– Det har vi aldrig varit med om innan. Och det var väl inte jättebehagligt.

Dubbelt så många anställda

Det blev lite tufft att hänga med i den utveckling som följde. Före pandemin omsatte företaget mellan 70 och 90 miljoner kronor och 2022 uppgick omsättningen till 134 miljoner kronor. Och nu ligger den på runt 170 miljoner, enligt Mikael Wikberg.

– Mycket är ju för att komponenterna har blivit dyrare, men vi är också dubbelt så många anställda.

Under samma period har de gått från runt 30 till 60 anställda. En utveckling som har medfört en del logistiska problem. Men nu känner de ändå att det mesta är på plats.

– Men nu har vi chefer, tjänstemän och produktionspersonal på plats. Så nu vill vi ju inte gå ner igen utan vi vill ligga på den här nivån, säger Mikael.

Familjeföretag med många intressen och viljor

Nu hoppas de på att den här generationen ska kunna driva företaget minst lika länge som den första generationen gjorde. Och den största utmaningen just nu är kanske att det i ett familjeföretag lätt blir många personer som är engagerade och har åsikter om hur saker ska göras och skötas.

ANNONS

– Ja, det är en utmaning och där befinner vi oss alla fyra på olika platser, mentalt. Så det kan vara lite utmanande att få till det.

Försöker de påverka hur ni ska sköta företaget?

– Nej, det är mer att pappa kanske loggar in och tittar hur det ser ut med siffror och så där.

Och vad säger pappa om den här utvecklingen som ni har gjort och den vägen ni har valt att gå med företaget?

– Det är ju lite generationsgrej. Han är ju född på 50-talet, jag på 80-talet och Helene på 70-talet och vi tycker alla olika om mycket. Men pappa är ute mycket och föreläser i skolor, bland annat på Hulebäcksgymnasiet, så han får ändå se skiftningarna från när han gick i skolan tills nu.

LÄS MER:Härryda-frukosten lockade stora som små företag till Hällsnäs

LÄS MER:Vild tillväxt för Frontside Electronics Aktiebolag – steg med 73,4 procent

LÄS MER:Gödebergs gård i Lindome: Familjeföretaget som klarat sig i generationer

ANNONS