Roberts barn köpte för tusentals kronor i app: ”Horribelt”

En 9-åring i Rävlanda köpte digitala kristaller för strax över 5 000 kronor i ett spel som finns i App Store. För hans föräldrar var det en krokig väg att få tillbaka pengarna från det globala jättebolaget Apple.
– Det är horribelt. Man släpper på tyglarna en halv sekund och så kan 5 000 kronor vara borta, säger Robert Berglund, pappa till barnet.

ANNONS
|

Det var i slutet av november som Robert Berglunds 9-åriga son satt och spelade på telefonen. Under två dagar klickade han hem flera paket med kristaller, som används i spelet Brawls Stars.

Det billigaste paketet gick på 260 kronor, flera kostade nära 1 400 kronor.

– Helt plötsligt har han klickat hem ”kristaller” för över 5 000 kronor. Jag såg det dagen efter när fakturan kom från Apple.

Var tvungen att anmäla till ARN

Från början såg det ut att lösa sig enkelt. I fakturan fanns en länk där det gick att klicka i att köpet skulle ångras och att anledningen var att en minderårig köpt.

ANNONS

– Men det blev avslag. Bara så, ingen förklaring.

Efter att Robert Berglund kontaktat telefonsupporten, och begärt återköp på samtliga ärenden igen, fick han till slut tillbaka pengar – men bara för ett av köpen.

– Jag tyckte att det var skumt att man inte kunde vara konsekvent. Men supporten sa att det inte fanns något mer att göra, utan hänvisade mig vidare till Allmänna reklamationsnämnden.

Efter att ha gjort en anmälan hos Allmänna reklamationsnämnden, ARN, fick Robert Berglund plötslig ett mejl från Apple i Irland om att de hade sökt honom därifrån. Alla pengar har nu återbetalas. Men anmälan hos ARN får ligga kvar.

– De sa att de skulle skicka in ett svar. När jag ser vad de svarat kan jag avsluta ärendet. Jag har fortfarande inte fått någon förklaring till varför återbetalningen nekades.

Kritiskt till köp inuti barnspel

Enligt en granskning som Sveriges Konsumenter har gjort hade en klar majoritet av gratisapparna riktade mot barn, med fyra års åldersgräns som lägst, köp inuti appen. Det här har Robert Berglund lagt märke till.

– Jag och några kompisar pratade om att förr kunde man köpa loss hela spel, nu är spelen oftast gratis med köp inuti spelappen.

ANNONS

Han är kritisk till hur enkelt det är för ett barn att köpa i spelen och hur de blir utsatta för köpkampanjer.

– När jag och min fru såg vad det kostade i spelets shop blev vi vettskrämda. Paket på 1400 kronor var inte det dyraste. Och det kommer upp erbjudanden hela tiden. ”Just nu, kanonerbjudande för bara 150 kronor kan du köpa 300 kristaller”.

– Och i princip måste du köpa för att kunna levla. Det är en hemsk utveckling, även om spelutvecklarna också måste tjäna pengar.

Hoppas på tydligare lagstiftning

Han är också besviken över att föräldrakontrollen, som ska gå att använda för köp i App Store, krånglat.

– Jag ska få en pushnotis på min mobil och kunna godkänna om min son vill ladda ner något. Men det har fungerat en gång av tio. För att ladda ner har vi varit tvungna att stänga av den, vi glömde helt enkelt att återaktivera den.

– Egentligen hade jag inte velat att vår son skulle ha en mobil, men i hans klass var det bara han och en till som var utan, så han fick en i somras. Barnen spelar med varandra på fritiden.

Hur tycker du att såna här spelappar borde hanteras?

ANNONS

– Förhoppningsvis blir det lagstadgat att det inte får vara så här. Det krävdes ju att personer hamnade hos Kronofogden innan det blev mer reglerat runt spelbolagen och nu får de inte ha lika aggressiv marknadsföring längre. Men här är det ju dessutom galet höga summor, fast allt är på låtsas.

Apple har mejlat Härryda-Posten, som sökt bolaget för en kommentar, att de avböjer intervju: ”Vi har inga talespersoner i Sverige/ Norden och kan därför inte delta i en intervju.

Har du varit med om något liknande? Hör av dig till: redaktionen@harrydaposten.se

LÄS MER:Kraftig ökning av covid-19 i Västra Götaland: ”Stort mörkertal”

LÄS MER:Nu kommer den flygande julgranen – flyger över Landvetter

LÄS MER:Aftonbladets Oisín Cantwell hyllar toalettpapper från Mölnlycke

ANNONS