Rekordmånga konfirmerade sig vid Landvetter kyrka: ”Nervöst”

På en scen intill Gröenkapellet i Landvetter tog cirka 130 ungdomar konfirmationen under lördagen. Ett rekord i Landvetter Härryda pastorats historia.
–Jag tror alltid att ingen kommer anmäla sig. Nu blev det den största gruppen vi någonsin haft, säger Gustav Öhlander, verksamhetschef inom Svenska kyrkan.

ANNONS
|

Intill Landvettersjön bredvid Gröenkapellet, samlades hundratals uppklädda människor under lördagen. Förutom mobiler, höll en del paraplyer i sina händer, förberedda på det nyckfulla väder som dagen bjöd på.

En av många konfirmander på plats var 15-åriga Norah Blom, från Landvetter. Tidningen träffade på henne i ett av de vita tälten som ställts upp för dagens ändamål.

– Det är lite nervöst. Det är väldigt många här. Jag har varit på min kusins konfirmation och det var typ tio stycken som konfirmerade sig. Så det var inte så många. Det är lite skillnad från här, sade hon, och tittade sig runt.

ANNONS

I tältet där Norah Blom befann sig hade en konfirmandgrupp utställning. På ett bord fanns målade krukor, men också foton från en resa.

Åkte på konfirmandresa till Krakow, Paris och Ieper

Förutom helgläger och träffar under året åkte nämligen hälften av konfirmanderna tillsammans till Krakow för att besöka det före detta koncentrationslägret Auschwitz.

Den andra gruppen åkte på konfirmandresa till Ieper, i Belgien, och till Paris.

Konfirmanden Jacob Ott från Rävlanda, som tidningen pratade med på trappan till Landvetter kyrka, där konfirmanderna skulle samlas inför processionen, hörde till gruppen som åkte till Polen.

– Vi åkte buss ner, det tog väldigt lång tid. Auschwitz är en hemsk plats. Man kan inte fullt förstå, men mer än innan. Vi åkte dit i maj, berättade han för tidningen om resan.

Varför har du valt att konfirmera dig idag?

– Jag är döpt och gått i kyrkan när jag var liten. Jag är inte jättereligiös, men gillar religionen. Det ska bli kul att konfirmera sig, sade Jacob Ott.

Bredvid honom stod Evelina Berlin, som konfirmerar sig av liknande skäl som Jacob Ott, och som valde att åka på den andra resan.

– Det var jättefint. Man fick lära sig massa och se hur det har varit och hur det kan bli. Ieper är en stad i Belgien som blev väldigt utsatt under första världskriget. Den blev helt nerbombad. Och det som är speciellt är att de har byggt upp den precis som den var innan, berättade hon.

ANNONS

Vad tror du att det beror på att så många konfirmerar sig idag?

– Jag tror att det är väldigt många 08:or i kommunen, för de fick göra extraklasser när vi var små, men sedan är det nog många som vill också. Och resorna lockar ju mycket, så många är nog med för resorna. Sedan är man ju med under året och lär sig mycket. Religionen är inte påtvingad, utan man får tolka och känna själv.

Verksamhetschefen: ”Vi ligger bra till”

En av de som har hållit i trådarna för årets konfirmation är Gustav Öhlander, chef för Svenska kyrkans ungdomsverksamhet i Landvetter.

– Det har varit extra spännande i och med att det är den största gruppen vi haft. Jag vet faktiskt inte anledningen till detta. Konfirmationsfrekvensen går ner i landet jättestort. Det låter bara skrytigt om jag pratar om att det går bra för oss, men vi ligger väldigt bra till. Vi ligger en bit över 70 procent av ungdomarna skulle jag säga, berättade han.

Alldeles innan tonåringarna skulle gå ut ur kyrkan mot scenen där själva konfirmationen skulle ske, ropar Gustav Öhlander

, entusiastiskt:

– Innan ni går ut vill jag göra en high-five med er alla. Det betyder tur. Så det måste vi göra allihopa, så ställ er upp på led och sträck ut handen.

ANNONS

LÄS MER:Därför slutar Fredrik Olsson som näringslivschef i Härryda kommun

LÄS MER:Chips från Estrella återkallas

LÄS MER:Drabbade Landvetterbor får tillfälliga hem hos Förbo

ANNONS