Polisens utredare misstänker att kriminella bevakar vem som långtidsparkerar på Landvetter.
Polisens utredare misstänker att kriminella bevakar vem som långtidsparkerar på Landvetter. Bild: Jonas Lindstedt

Parkering vid Landvetter flygplats kopplas till inbrott

Sedan i maj kan ett 30-tal villainbrott i Västsverige kopplas till att bostadsinnehavarna ställt bilen på Landvetter under utlandsresan.
Nu varnar polisen för att kriminella ligor kan ha börjat spana på flygplatsens långtidsparkering.
– Lite för många för att det ska vara en slump, säger kriminalkommissarien Urban Svahn.

ANNONS
LocationHärryda, Landvetter|

Det är i ett pressmeddelande som polisen i region Väst går ut och varnar sommarresenärer som tänker långtidsparkera på Landvetter flygplats. Totalt kan ett 30-tal villainbrott sedan i våras kopplas till att ägarna varit bortresta och haft sin bil på Landvetter. Under inbrotten har tjuvarna kommit över både värdesaker och kontanter, ibland för stora belopp.

– Det var egentligen våra forensiker som uppmärksammade detta att det finns ett mönster i stölderna. Och det handlar om lite för många inbrott för att det ska vara en slump, säger Urban Svahn, kriminalkommissarie vid polisen i region Väst.

Agera diskret

De drabbade villaägarna finns över hela Västsverige. Polisen uppmanar de som ska ut och resa att agera diskret, uppmana grannar att ha koll på bostaden och att ligga lågt om utlandssemestern i sociala medier. Och, om möjligt, försök att få skjuts till flyget.

ANNONS

– Troligtvis handlar detta om organiserade kriminella som spanar på parkeringen vid flygplatsen, tar registreringsnumret, kollar olika register online och får fram namn och adresser. Sedan åker de dit, tömmer hemmet på värdesaker och målsäganden märker inget förrän de är hemma igen, säger Urban Svahn.

Har uppslag

Utredningen kring kopplingen mellan bostadsinbrotten och långtidsparkeringen är pågående.

– Vi har kontakt med Swedavia, som äger flygplatsen och området är fullt med övervakningskameror, så vi har vissa uppslag att jobba med.

LÄS MER:Inbrott i Mölnlycke – stal dator och guldsmycken

LÄS MER:Knogjärn upptäcktes på Landvetter flygplats

LÄS MER:Det gäller i säkerhetskontrollen på flygplatsen

ANNONS