Oro för utsläpp i Björrödsbäcken: ”Blev förskräckt”

Ett utsläpp från en byggarbetsplats kan ha skett i Björrödsbäcken i Landvetter. Närboende oroas nu över om den skyddade bäcken, där det bland annat finns bäcköring, har påverkats.
– Det var så jäkla grumligt att man nästan blev mörkrädd, berättar Dan Medin.

ANNONS
|

Under tisdagsmorgonen när Dan Medin passerade en övergång vid Björrödsbäcken, där det just nu grävs inför ett kommande bostadsbygge, upptäckte han att det annars klara vattnet var ”smutsigt”.

– Jag blev ju förskräckt. Jag såg ju hur de pumpade ut i bäcken. Bäcken går ju hela vägen ner till Mölndalsån. Den har betydelse för bland annat bäcköring. Detta förstör ju livsmiljön, säger han.

Under tiden byggexploatörerna har arbetat med markarbeten inför kommande husbyggnationer har det grävts och sprängts i området.

I vad Dan Medin beskriver som en ”jättegrop” har det samlats vatten, och det var detta vatten som nu tömdes, enligt honom.

ANNONS

– Ja, precis, du ser ju slangen därborta, säger Medin och pekar bort mot ett par grushögar vid bäcken.

Han fortsätter:

– Det är regnvatten som samlats med sprängsten. De hade väl ingenstans att släppa ut det annars, och jag förstår ju dem. Någonstans måste de ju tappa för att kunna fortsätta gräva.

Eftersom det finns regler att förhålla sig till runt Björrödsbäcken, som är skyddad på grund av bland annat bäcköringen, ringde Dan Medin till Härryda kommun för att höra om vad som stod på.

Han fick svar att kommunen skulle undersöka saken.

Kommunen: Utsläppet var inte anmält i förväg

På Härryda kommun var det inte känt i förväg att ”grumligt” vatten skulle släppas ut. Projektledare Lovisa Gustafsson berättar för Härryda-Posten att kommunen under förmiddagen tipsades om grumlingen i bäcken.

– Vi kontaktade vår entreprenör med en gång både per mail och telefon för att se om det var något som de orsakat, och om det i så fall kunde stoppas.

Även kommunens byggledare har varit på arbetsplatsen under dagen.

– Vi måste utreda om det är vår entreprenör som orsakat utsläppet eller inte, säger Gustafsson.

För närvarande arbetar två entreprenörer i närområdet runt Björrödsbäcken.

– Det är i vissa fall lite klurigt att säkerställa vad källan till det grumliga vattnet är. Ibland sker också naturlig grumling vid exempelvis regn, men det var inte aktuellt idag. Om det är våra entreprenörer som orsakat det i detta fall ska de inkomma med en avvikelserapport.

ANNONS

Lovisa Gustafsson säger att dagens händelse är en avvikelse. Men i dagsläget finns det ingen uppgift om när en eventuell avvikelserapport ska lämnas in.

– Det beror på hur komplext ärendet är att utreda för entreprenören, säger hon och fortsätter:

– Så fort det är en avvikelse så är det inte helt ”by the book”. Vad gäller om grumlingen orsakar en skada för öringen i bäcken handlar det främst om hur lång tid grumlingen pågår. Fördelen är att vi har ett högt vattenflöde så det rinner undan relativt snabbt här. Jag är inte överdrivet orolig att det har skett en större skada, men samtidigt är det inte riktigt ”rätt” att det sker en sådan här sak. Vi får utreda vidare huruvida det är vår entreprenör som orsakat detta eller ej.

Den aktuella bäcken har i dag ett så kallat biotopskydd.

– Det är ett ganska starkt skydd.

Makadam är placerat vid bäcken: ”Men det filtrerar ju inte vattnet”

På kommunens hemsida står det att: ”Utöver etableringen av bostäder och skolbyggnad ska detaljplanen bland annat säkerställa att de höga naturvärden som återfinns i anslutning till Björrödsbäcken inte påverkas negativt […].”

Bredvid bäcken ligger nu tre högar av krossad sten, så kallad makadam, som det utpumpade vattnet från byggarbetsplatsen ska ha runnit igenom.

ANNONS

– Det är en hög mer än imorse. Men det filtrerar ju inte vattnet, de borde ju ha lagt sand eller något som verkligen filtrerar. Det kommer ut orenat smutsvatten då, säger Dan Medin.

LÄS MER:Det här klagar Härryadabor på med skolan

LÄS MER:Extremt stor skogsbrandsrisk i Härryda

LÄS MER:Mindre lastbil brinner utanför Hindås

ANNONS