Olika tolkningar om de rödgrönas budget påverkar nämnderna i Härryda

Kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M) menar att det saknas ekonomiska ramar för de kommande nämnderna i den rödgröna budgeten. Socialdemokraternas gruppledare i kommunfullmäktige Patrik Linde, som fick se de rödgrönas budget segra i torsdags, hävdar motsatsen.

ANNONS
|

Kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M) menade under kommunfullmäktige på torsdagskvällen att den rödgröna budgeten saknade ramar, bland annat för de två kommande nämnderna socialnämnden och utbildning- kultur och fritidsnämnden. Detta efter att den rödgröna budgeten vunnit efter att Sverigedemokraterna röstat på den.

Därmed riskerar nämnderna att sakna pengar under det kommande året, enligt Vorberg (M).

– I den rödgröna samverkansbudgeten finns det ingen fördelning av ramar till nämnderna. Det betyder att om vi tar den rödgröna budgeten så har nämnderna inga pengar, sade Vorberg från talarstolen och fortsatte:

– Om vi inte fastställer ramar, vad ska nämnderna göra då? Det kommer bli tvärstopp.

ANNONS

Per Vorberg upprepade samma sak under en pressträff på fredagsmorgonen: Så länge det inte tagits något beslut om fördelning av ramar till nämnderna har beslutet inte vunnit laga kraft än.

– Vi får se om det ska laglighetsprövas eller inte. Om man bara går på beslutet som togs igår har nämnderna inga pengar. Det är ett bekymmer.

Patrik Linde (S): ”Politiskt trams”

Oppositionsrådet Patrik Linde (S) bekräftar att den rödgröna budgeten saknar ramar, men menar att det går att hantera.

– Vi har valt att inte lägga in det i vår budget eftersom vi inte har fått det beräknat från förvaltningen. Nästa steg blir att förvaltningen får räkna igenom det. Det behöver vi ta tag i nu.

Socialdemorkaten menar också att det finns en tydlig fördelning mellan kommunstyrelsen och välfärdsnämnden i den rödgröna budgeten som klubbats igenom. Pengarna som är budgeterade för posten välfärdsnämnden i de rödgrönas driftbudget är de pengar som ska fördelas mellan de två nya nämnderna.

– Däremot har vi inte gjort någon fördelning mellan de två nämnderna som välfärdsnämnden ska delas upp i, och det kan vi som politiker inte räkna på själva.

Anslaget till kommunstyrelsen ska bevaras orörda, enligt Patrik Linde.

Givet att budgetförslaget som klubbades igår är ett gammalt budgetförslag från i juni, där det fanns andra nämnder än de som kommer komma och ni får kritik för att det inte finns ramar för de nya nämnderna, vad tänker du kring det?

ANNONS

– Det är naturligtvis något som måste lösas. Det klart att vi ska ha en fördelning av de två nya nämnderna. Det finns inte på bordet just nu, för det måste förvaltningen få en chans att räkna på.

När kommer förvaltningen ha räknat klart?

– Det vågar jag inte ge datum på. Men det måste ske senast i början av nästa år. Det skulle redan ha varit klart.

Vad är det som gör att det inte var klart till igår?

– Det är inte vi som styr förvaltningen.

Förutom kritiken mot att den rödgröna budgeten saknar ramar, har Per Vorberg även nämnt att den ännu inte vunnit laga kraft – något som Patrik Linde reagerar starkt på.

– Det är ett löjligt politiskt spel. Det gäller alltid alla politiska beslut som tas att de ska laga kraft innan de är giltiga. Det klart att först och främst ska protokollet justeras och efter det är det möjligt att överklaga.

Man kan alltså inte säga att er budget är ogiltig för att den saknar ekonomiska ramar för de kommande nämnderna?

– Nej det kan man inte, säger Patrik Linde.

Han räds inte kritiken från kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg.

ANNONS

– Nej, inte ett dugg. Det är smågrejer. Jag tänker att det viktigaste är att vi har fått en budget i Härryda kommun som ställer sig på medborgarnas sida och jobbar med hållbarhet. Och att vi får ordning på fördelningen till nämnderna.

Kommundirektören: ”Kommunanställda kommer få sina löner”

Härrydas kommundirektör Peter Lönn menade under torsdagskvällen att avsaknad av ramar inte kommer att påverka den löpande, dagliga driften av kommunens verksamhet på kort sikt.

– Det som är den stora frågan och påverkan under ett längre perspektiv, året framöver, är vilken inriktning vi ska bedriva verksamheten utefter.

Enligt Lönn är det inte siffrorna som är viktigast, snarare den politiska inriktningen. Detta eftersom den nya budgeten har andra ideologiska inriktningar.

– Från förvaltningens sida görs ingenting, påverkan är mer inriktningar, exempelvis Lagen om valfrihet. Hur kommer kommunstyrelsen, välfärdsnämnden och nämnden för utbildning, kultur och fritid och socialnämnden hantera den förändringen? Andra saker är fristående verksamheter, exploatörsdrivna detaljplaner. Det finns ett antal sådana saker som påverkar hur vi jobbar.

Peter Lönn har också ett budskap till de kommunanställda.

– Ute i verksamheterna, alla skolor, alla förskolor och alla äldreboenden finns det pengar till löner och vi bedriver verksamheten vidare oavsett. Det är mer i det längre perspektivet. Vi tjänstemän gör inget förrän kommunstyrelsen och nämnderna har sagt att så här ska ni förändra inriktningen.

ANNONS

När bestäms inriktningarna?

– Det är upp till kommunstyrelsen. Det här beslutet kommer till dem i januari. Det kan också vara någon som överklagar och då tar det en stund innan det vinner laga kraft. Då får nämnderna vänta. När beslutet har vunnit laga kraft kommer det upp på nästa sammanträde i kommunstyrelsen, socialnämnden och utbildnings- kultur och fritidsnämnden.

Frågan om huruvida det saknas budgetramar eller inte för de två kommande nämnderna väljer han att hålla sig neutral till.

– Jag kan varken säga ja eller nej på den frågan. Då måste vi juridiskt granska skrivningarna. Det kan i slutändan vara så att en förvaltningsdomstol får bestämma det. Kommunfullmäktige kan besluta om i princip vad som helst. Sedan blir den stora frågan om beslutet går att genomföra för att det är lagligt.

LÄS MER:Cross Kitchen i Landvetter utsatt för återkommande vandalism

LÄS MER:Wallenstam höjer elpriserna – men mindre än väntat

LÄS MER:Inget köp av idrottshall vid Mölnlycke fabriker – för nu

ANNONS