Nytt vattenskyddsområde i Härryda: ”Får inte tvätta bilen”

Förbud mot förbränningsmotorer, biltvätt och nydragna avlopp är några av reglerna i vattenskyddsområdet.
– Området har blivit avsevärt mycket större, säger Tomas Gideflod, miljöinspektör på Härryda kommun.

ANNONS
|

Den 20 december fattade Länsstyrelsen beslut om ett nytt vattenskyddsområde i Härryda kommun. Skyddsområdet begränsar vilken typ av verksamhet som får drivas och vad privatpersoner får göra på marken. De nya reglerna träder i kraft den 15 februari och är tänkt att säkra dricksvattenresurser i området.

Tidigare har vattenskyddsområdet främst kretsat kring Rådasjön. Nu sträcker sig den primära och sekundära skyddszonen sig en bit bortom Landvettersjön. Kommunerna Mölndal och Partille har också fått ett utökat vattenskyddsområde. Expansionen av området i Härryda är dock överlägset störst, enligt Tomas Gideflod, miljöinspektör på Härryda kommun.

– Området har blivit avsevärt mycket större, säger han.

ANNONS

Stora delar av centrala Mölnlycke tillhör den primära zonen, som har starkast skydd. Den sekundära zonen sträcker sig bort mot Härryda. På Länsstyrelsens hemsida finns kartor över den nya gränsdragningen.

Det är inte helt bestämt vad som kommer gälla i de olika områdena.

– Det finns en del utskrivet men vi behöver bedöma hur olika aktiviteter kan komma att påverka vattnet, säger Tomas Gideflod.

Vattenskyddsområdets olika zoner

Vattenskyddsområdet i Härryda kommun är indelat i tre zoner: primär, sekundär och tertiär skyddszon. Uppdelningen handlar om hur lång tid det tar för föroreningar att nå dricksvattnets källa.

I primärområdena tar det kortast tid att nå källan, vilket gör att kraven i primärskyddszoner ofta är högre än i andra skyddszoner.

Källa: Länsstyrelsen

Primär skyddszon (röd markering), sekundär skyddszon (blå markering), tertiär skyddszon (svart markering) .
Primär skyddszon (röd markering), sekundär skyddszon (blå markering), tertiär skyddszon (svart markering) . Bild: Länsstyrelsen

Föreskriften reglerar i stor utsträckning hur avfall och föroreningar ska hanteras. Det är främst företag, till exempel lantbruk och industrier, som kommer behöva förhålla sig till de nya föreskrifterna, enligt Tomas Gideflod.

– Det kommer bli fler ansökningshandlingar och mer reglerat hur man får utföra sin verksamhet, säger han.

Inga förbränningsmotorer på Rådasjön

Förbudet påverkar också privatpersoner, framförallt inom primära och sekundära skyddszoner. Inom den primära zonen i Härryda kommer det till exempel inte vara tillåtet att dra nya privata avlopp.

– Men det är ett väldigt litet område som inte har kommunala avlopp, säger Tomas Gideflod.

All användning av förbränningsmotorer på Rådasjön förbjuds också i och med de nya reglerna. Ytterligare krävs det tillstånd om man ska schakta bort mark. Hantering av vissa avfall på tomten kräver också tillstånd, det gäller inte om det är kompost.

ANNONS

Det kommer inte heller vara tillåtet att tvätta bilen inom primära skyddszoner, som nu blivit större.

– Men det är olämpligt att göra vid vattendrag redan idag, säger Tomas Gideflod.

LÄS MER:Rejält snöfall på ingång – SMHI: ”Kan bli besvärligt”

LÄS MER:Härryda får nytt företag i eventbranschen

LÄS MER:122 kvadratmeter stort radhus i Mölnlycke sålt till nya ägare

ANNONS