Mölnlyckeföretag varslar 250 anställda

Truckföretaget Mitsubishi Logisnext Europe har planer på att lägga ner trucktillverkningen i Mölnlycke.
– Bolaget kommer finnas kvar men produktionen kommer avvecklas och flyttas, säger vd Martin Björkroth.

ANNONS
|

Mitsubishi Logisnext Europe planerar att avveckla produktionen av truckar i Mölnlycke och flytta den till Finland. Det innebär att 250 tjänster varslas. Något som Göteborgs-Posten var först att rapportera.

– Det är ett stort bolag och man ser över sina kostnader, vi kan nå fler synergier om vi slår samman i Finland, där man också producera andra typer av truckar, säger Martin Björkroth, vd på Mitsubishi Logisnext Europe.

Det strategiska beslutet är fattat och förhandlingar har inletts med facket. Personalen fick informationen på tisdagsmorgonen.

– Det kommer att sjösättas. Men de fackliga förhandlingarna får ha sin gång, i vissa fall kommer vi kunna erbjuda att man följer med. Och i den mån vi kan stötta personal vidare i arbetslivet gör vi det, säger Björkroth.

ANNONS

Produktionen avvecklas

Företaget kommer att avveckla produktionen successivt 2024, med planen att ha genomfört flytten i slutet av december samma år.

Bolaget som sådant kommer att finnas kvar i Mölnlycke. Även det separata bolag som sköter försäljning kommer finnas kvar, enligt Björkroth.

– Det är väldigt viktigt att påpeka att vi avvecklar produktionen, men att det kommer finnas 50-60 tjänstemän kvar i Mölnlycke, och bolaget kommer finnas kvar här, säger Martin Björkroth.

När Härryda-Posten pratar med en arbetare på företaget, vill han vara anonym och säger:

– Jag har jobbat här i 6-7 år och det kom som en blixt från klar himmel. Vi har inte fått så mycket information ännu, men det är nog mer betungande för de som jobbat här längre och närmare sig pensionsåldern, säger han och tillägger:

– Det känns som luften gick ur ganska många och för många har det väl blivit en chock.

”Trygghet som försvinner”

Joakim Strandberg arbetar som svetsare och han ställer sig frågande till beslutet.

– Det är vad det är. Det är en trygghet i livet som försvinner men man kan inte räkna med allt är kvar livet ut. Det tråkiga är dock att vi går med 60 miljoner i vinst och ändå läggs fabriken ner, säger han och avslutar:

ANNONS

– Det är också väldigt tungt för vår vd. Han har drivit företaget väldigt bra och det är nog ingen här som lastar ledningen, säger han.

Näringslivschefen: ”Beskedet kom väldigt plötsligt”

Fredrik Olsson är näringslivschef i Härryda kommun och kommenterar beskedet.

– Det är alltid tråkigt när industriproduktion flyttar utomlands. Framför allt för dem som får en ny livssituation. Det som är väldigt positivt just nu är att arbetsmarknaden är fantastiskt bra, säger han.

Du säger att det är en stor arbetsmarknad. Finns det plats för de här personerna i Härryda också?

– Jag vet inte exakt hur många som bor i Härryda, det finns personer som pendlar in också. Men det finns en enorm brist på arbetskraft just nu. Den stora utmaningen är att man flyttar ut industriproduktionen från Sverige. Det är inte bra, säger han.

Olsson berättar att kommunen haft diskussioner med företaget om att eventuellt bygga ut tomten för att möjliggöra för en ökad produktion. Härryda kommun hade inte fått någon information.

– Beskedet kom väldigt plötsligt, säger han.

Härryda-Posten söker facket för en kommentar.

ANNONS