Åtal väcks mot ägaren till en minigras som åklagaren menar har vanskötts. Arkivbild.
Åtal väcks mot ägaren till en minigras som åklagaren menar har vanskötts. Arkivbild. Bild: Anders Ylander

Minigris hittades svårt sjuk i sin egen avföring – ägare åtalas

Minigrisen hittades i sin egen avföring, kraftigt överviktig med oklippta, deformerade klövar. Grisens tillstånd bedömdes vara så allvarligt att den fick avlivas. Ägaren ställs nu inför rätta misstänkt för djurplågeri.

ANNONS
|

Enligt åtalet ska ägaren ha utsatt sin minigris för lidande genom vanvård.

I januari förra året fick länsstyrelsen in en anmälan om en minigris i en bostad i Härryda kommun som hade mycket svårt att röra sig. Myndigheten gjorde en kontroll där det upptäcktes att minigrisen hade allvarliga hälsoproblem. Den ska även ha varit stressad och skrikit men inte kunnat röra sig med anledning av sitt tillstånd.

”Grisen hade kraftiga fettvalkar i ansiktet. Huden i fårorna mellan valkarna var irriterade av svamp. Grisens ögon var helt inbäddade i ett djupt lager av fett och den kunde inte se”, skriver länsstyrelsen i sin anmälan.

ANNONS

Klövarna beskrivs som deformerade och länsstyrelsens bedömning är att grisen haft svårt att röra sig under en längre tid.

”Det låg avföring kring grisens bakdel vilket tyder på att den hade legat stilla en längre tid innan länsstyrelsen kom in i huset”, skriver myndigheten vidare.

En veterinär gjorde bedömningen att grisen var svårt sjuk och utsatt för ett mycket stort lidande och länsstyrelsen fattade beslut om att omhänderta och avliva grisen.

I journaler från veterinär framkommer att grisen haft hälsoproblem en längre tid. Grisens ägare, en person från Marks kommun, åtalas nu misstänkt för djurplågeri från mitten av 2020 till början på 2022.

Ägaren har i förhör uppgett att hen inte har vanvårdat grisen avsiktligt, samt att hen på olika sätt gjort ansträngningar för att klippa klövarna och få grisen att gå ner i vikt. Personen nekar till brott.

LÄS MER:Husbilsförare körde över resväska vid Landvetter flygplats

LÄS MER:Köpte A-traktor på Blocket – döms för olovlig körning

LÄS MER:SOS alarm granskas – svarstiden för lång

ANNONS