Miljardkoncernen Compass Group får hyresrabatt av Härryda kommun på Råda Säteri

Kommunstyrelsen har gett den kapitalstarka restaurang-koncernen Compass Group uppdraget att bedriva verksamhet på Råda säteri. De två första åren får företaget kraftig rabatt på hyran med en halvering av grundhyran det första året.
– Jag tycker att det är rimligt utifrån att man gör en etablering, säger kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M).

ANNONS

I förra veckan blev det slutligen klart – signeringen av kontraktet som låter den globala restaurangaktören Compass Group flytta in på Råda Säteri i Mölnlycke och driva en förstklassig restaurang i mangårdsbyggnaden.

– Råda Säteri är ett riktigt drömprojekt för oss och vi är glada över förtroendet från Härryda Kommun att få skapa en helt ny restaurangupplevelse i denna historiska byggnad. Det nya konceptet heter Lokal och precis som namnet säger kommer vi att samarbeta med lokala leverantörer och skapa våra menyer utifrån säsong och tillgång. Det kommer bli igenkänning och klassiskt men med en modern tillagning där råvaran står i fokus, sade Krister Dahl, Culinary Director på Compass Group, i ett pressmeddelande i förra veckan.

ANNONS

Kontraktet sträcker sträcker sig över en fyraårsperiod. Det kan sedan komma att förnyas med tre års förlängning åt gången.

Men trots att Compass Group är en internationell koncern med över 500 000 anställda anställda i 45 länder. Med en global omsättning på cirka 250 miljarder kronor per år ges de en stor hyresrabatt under de två första åren på Råda Säteri. I Sverige driver Compass Group för tillfället 450 olika verksamheter, har 2 700 anställda och omsätter cirka tre miljarder per år, varav cirka 48 miljoner var vinst under 2022 enligt sajten bolagsfakta.se

I överenskommelsen med Härryda kommun ingår det att Compass Group ska betala 1,3 miljoner i bashyra per år. Om omsättningen överstiger det beloppet ska Compass Group också betala sju procent extra, baserat på den totala omsättningen.

Det första året får bolaget en hyresrabatt på 50 procent och 25 procent under det andra året.

Rimligt med rabatt enligt Härryda kommun

Som Härryda-Posten tidigare berättat är det ett standardförfarande att erbjuda rabatter enligt kommunens näringslivschef Fredrik Olsson.

Även kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M) tycker att det är rimligt att bolaget får rabatt.

– Det är rimligt utifrån att man startar upp helt från början. Och ja, det är en stor aktör och de är jätteduktiga. Vi ska vara medvetna om att det inte har funnits restaurangverksamhet på Råda Säteri på många, många år så det här är ett ganska vanligt sätt som man gör vid nyetableringar. Så även om man ingår i en stor koncern eller ett stort bolag är det enheter som är resultatenheter, sade Vorberg på en pressträff nyligen.

ANNONS

Härryda-Posten har varit i kontakt med Compass Group som inte velat kommentera avtalet innan det signerats, och inte återkommit efter kontraktsskrivningen trots att tidningen sökt svar från bolaget upprepade gånger.

LÄS MER:Följ med in i renoveringen av mangårdsbyggnaden på Råda säteri – med spår av George W. Bush

LÄS MER:Ny restaurang ska slå upp portarna på Råda säteri

LÄS MER:Veteranbilars skönhet kunde skådas vid Råda säteri

ANNONS