Med humor och Håkan Hellström porträtteras Frida Kahlos liv den 8 mars

Lagom till 8 mars och den internationella kvinnodagen intar Frida Kahlo Mölnlycke kulturhus, gestaltad av Hanna Sundblad i föreställningen Smärta och Hjärta.
– Hon var en av de första och främsta feministpionjärerna och var omedveten om det, säger Sundblad.

ANNONS
|

Den numera världskända Frida Kahlo levde ett inte helt enkelt liv. Till följd av sjukdom som barn och en trafikolycka som ung har hennes lidande många gånger lyfts fram. Mexikanska Kahlo var i mångt och mycket en politisk personlighet och genom hennes många självporträtt utforskar hon teman som kvinnorollen och sin indiansk-spanska etnicitet.

I Mölnycke förkroppsligas Frida Kahlo av Hanna Sundblad, som även skrivit manus och regisserat föreställningen. Den musikaliska uppbackningen står Johan Sundström och Mikael Dalemo för.

– Det är en musikberättelse, jag och två musiker illustrerar hennes livsresa med musik som gestaltar skeende i hennes liv, berättar Hanna Sundblad för Härryda-Posten.

ANNONS

Föreställningen berättar historien om Kahlos två sidor: som feministisk banbrytare men också som en sjukdomsdrabbad person. I bagaget har Sundblad två föreställningar, en om Barbro Högberg och en om den legendariska journalisten Ester Blenda Nordström.

De allra flesta sångerna har Hanna skrivit själv, men Håkan Hellström och Ted Gärdestad gör var sitt gästspel med en respektive låt som har fått ta plats i berättelsen. Hanna berättar att även en rysk låt har fått vara med och tonsätta eftersom Frida Kahlo ryktas ha haft en flört med den ryska revolutionären Lev Trotskij.

Mer än bara svärta

Sundblad säger att hon inspireras av människor som vågar gå sin egen väg, men att hon genom arbetet med sina föreställningar har märkt att det finns vissa generella, mänskliga upplevelser som stämmer genom tid och över generationer.

– Det är ju också fascinerande att man kan identifiera sig med en kvinna som levde för 100 år sedan. Kanske känner man sig inte så ensam i sina egna bekymmer, tillkortakommanden och funderingar, säger Hanna.

I skuggan av Kahlos vedermödor har målbilden för Sundblad varit att få fram något mer än bara svärta.

– Det går att plocka de här dräpande situationerna i hennes liv, hon hade ju mycket humor och värme och jäklar anamma. Det får inte bara bli tragik och smärta utan också humor så man får skratta.

ANNONS

Enligt Sundblad passar det extra bra att musikberättelsen får utspela sig just den 8 mars, på internationella kvinnodagen. Hanna berättar dessutom för tidningen att hon anar en Frida Kahlo-renässans och att intresset för den ikoniska konstnären är stort.

– Hon är ju en av de främsta, eller första, feministerna kan man säga, en feministpionjär och var omedveten om det. Det var bara ett sätt som hon levde och verkade och hon bröt mot konventioner och gjorde saker trots att hon var kvinna i en mansdominerad tid.

Föreställningen är gratis (platser bokas via Kulturhuset) och hålls på Caféscenen på Mölnlycke Kulturhus med start klockan 19:00.

LÄS MER:Kraftigt snöoväder drar in – Härryda-Posten rapporterar om händelseutvecklinge

LÄS MER:Trafikverket: Därför blev det kaos på riksväg 40

LÄS MER:Landvetterbon Jessica fastnade i bilkön på RV40: ”Jag blev bestört”

ANNONS