Kvinna gick bärsärk med yxa på LSS-boende i Härryda kommun

Polisen möttes av krossade rutor, sönderslagen elektronik och dörrar med märken av yxhugg när de anlände till LSS-boendet. Nu döms en kvinna i 50-årsåldern för en del av skadegörelsen. Hon nekar till brott.

ANNONS
|

Det var för tre år sedan i november som polis larmades till ett LSS-boende i Härryda kommun. När de kom till platsen grep de ögonblickligen en av de som bodde där, en kvinna som idag är i 50-årsåldern.

I förundersökningsprotokollet, som Härryda-Posten tagit del av, framgår det att kvinnan vid tillfället var svår att få kontakt med.

– Inget förhör hålls med henne då hon, där och då, inte var mottaglig för något sådant. Det var polismännen på plats uppfattning att hon inte förstod innebörden av sitt handlande, berättade en av poliserna i sin avrapportering.

Polisen hittade spår av yxhugg

När patrullen sedan undersöker boendet hittar de flera skador på platsen. Vid entrén hade dörrklockan slitits loss och glaset till entrédörren var krossat. Brandlarmsskåpet innanför dörren hade huggits upp med en yxa, och dess innanmäte slitits sönder.

ANNONS

I källaren hittade polisen yxhugg på sprinklersystemet och på de övriga våningsplanen såg patrullen yxhugg på lägenhetsdörrarna. Även på dessa platser hade brandlarm och sprinklersystem slagits sönder. I direkt anslutning till fastigheten hade också en bil vandaliserats genom att båda backspeglarna slagits sönder.

Under utredningens gång förhörde polisen både personal och andra som bodde på platsen. Personalen uppgav att kvinnan blev utåtagerande när en planerad resa till Göteborg var tvungen att ställas in på kort varsel. Under själva händelsen låste de in sig i personalrummet, vars dörr också bar spår efter yxhugg.

Kvinnan ska ha hittat yxan i ett av boendets förråd

En av de andra boendena berättade att hon hörde höga smällar, ”gap och skrik” samt att hon såg kvinnan bära yxa på området.

Yxan, som var runt 40 centimeter lång, hade kvinnan fått tag på i boendets egna förråd.

– Yxan som hade använts kunde spåras till ett verktygsförråd i källarplan. Den misstänkte hade en nyckel till detta utrymme, berättade en av poliserna i sin avrapportering.

Yxan beslagtogs och förstördes av polisen efter att kvinnan greps.

När hon en tid senare förhördes nekade hon till brott och svarade ”ingen kommentar” på de allra flesta av polisens frågor.

Låg risk för återfall – enligt domstolen

Nu, drygt tre år efter händelsen, har rättegången i målet hållits i Göteborgs tingsrätt. Domstolen dömer henne till skyddstillsyn för skadegörelse på två av lägenhetsdörrarna. Övrig skadegörelse går inte att bevisa att kvinnan legat bakom, skriver man i sin dom.

ANNONS

”Med beaktande av vad vittnen har uppgett att de har iakttagit vid det aktuella tillfället anser tingsrätten att åklagarens inte har bevisat mer än att NN huggit med yxa mot två dörrar och orsakat skador. I övrigt anser tingsrätten att – med beaktande av det höga beviskrav som gäller i brottmål – det inte kan anses styrkt att det är NN som orsakat skadorna”, står det i domen.

Under rättegången berättade kvinnan att hon hade svårt att minnas vad som hände den där dagen, men att det funnits flera skador på fastigheten under tiden hon bodde där och att det fanns andra boende som var utåtagerande under hennes vistelse där.

Att påföljden bestämdes till skyddstillsyn beror bland annat på att tingsrätten bedömer att kvinnan har låg risk att återfalla i brott.

”Hon döms nu för skadegörelse begången för över tre år sedan. Det saknas skäl att tro att hon kommer att begå nya brott. Hon ska därför dömas till villkorlig dom”, skriver tingsrätten i sin dom.

LÄS MER:Man från Härryda kommun hotade att hugga av lilltå – med yxa

LÄS MER:Yxman jagade ungdomar på Mölnlycketerminalen

LÄS MER:Yxman försökte ta sig in i bostad i Mölnlycke

ANNONS