Kvinnan valde att inte anmäla varorna – blev stoppad i tullen. Arkivbild.
Kvinnan valde att inte anmäla varorna – blev stoppad i tullen. Arkivbild. Bild: Annika Karlbom

Kvinna försökte smuggla in nära 20 kilo rå fisk och kött på Landvetter

Av oklar anledning blev kvinnan intagen på kontroll när hon under förra helgen landade på Landvetter flygplats. I packningen hade hon 17,9 kilo livsmedelsprodukter i form av rå fisk och kött.
– Hon var nog ganska medveten om att hon inte fick ta med sig det här. Hon skulle ha det själv, säger Martin Lindh, tullåklagare.

ANNONS
|

Kvinnan reste från Thailand via Helsingfors. Att ta med sig livsmedel från utanför EU är inte tillåtet, men ändå hade kvinnan som avsikt att föra in den stora mängden råvaror. Ett beslut som nu kostar henne 2 500 kronor i böter.

– Hon erkände brottet, säger Martin Lindh.

Kvinnan valde att inte anmäla varorna men blev stoppad ändå. Varför kan han inte svara på.

Enligt honom är det vanligt att privatpersoner försöker föra med sig livsmedel in i Sverige. Andra typer av varor som ofta hittas i tullen är droger och vapen.

– Det är narkotiska tabletter, sömntabletter, det är knogjärn och batonger. Armborst har vi haft ett antal ärenden på och även andra typer av farliga föremål. Det är betydligt mer droger än vapen, men det är väldigt många som skickar varor via posten. Det kommer från hela världen.

ANNONS

Endast varor till ett visst värde får införas utan att anmälas.

– Ganska ofta får vi personer som kommer framför allt från Schweiz som har handlat dyra klockor och då behöver de inte betala momsen i Schweiz. När de kommer till Sverige deklarerar de inte dem och det kan vara klockor värda flera hundra tusen. Det har vi en del ärenden med.

Den råa fisken och köttet förverkades på plats.

– Vi kan inte garantera vad det kan vara. Just när det gäller kött- och fiskprodukter kan det finnas parasiter som vi inte har någon aning om. Det är en sak om det är andra kapitalvaror, men just den här typen av varor och öl och sprit och alkohol förstör vi helt enkelt.

Exakt vilken typ av fisk och kött det handlade om är okänt.

ANNONS