Kurvan för barnafödande har vänt i Härryda

Det föds allt färre barn i Sverige. Härryda är inget undantag. Enligt ny statistik ligger Härryda fram till september i år under snittet sedan år 2000.

ANNONS
|

Trenden är tydlig. Fruktsamheten minskar i Sverige, så ock i Härryda. Allt färre barn föds i kommunen, enligt nya siffror från Statistiska Centralbyrån.

Mellan januari och september i år föddes 290 levande barn i Härryda kommun, enligt preliminär statistik.

– I snitt har det sedan år 2000 fötts 309 barn under årets första nio månader i Härryda. Hittills i år har det med andra ord fötts något färre än det, säger Rasmus Andersson, befolkningsstatistiker på SCB i ett pressmeddelande.

Härryda följer med andra ord utvecklingen i riket.

Ett mått som används i sammanhanget är den summerade fruktsamheten, vilket motsvarar hur många barn en kvinna förväntas föda under sin livstid.

ANNONS

– I början av 2000-talet steg den summerade fruktsamheten i Sverige. Från 1,5 barn per kvinna år 2000 till 2,0 år 2010. Därefter har det sjunkit och i fjol var det 1,7 barn per kvinna, säger Vitor Miranda, demograf på SCB.

Mirande fortsätter:

– I Härryda har den summerade fruktsamheten sjunkit sedan år 2010. Från 2,7 barn per kvinna till 1,9 barn i fjol. Kommunen följer med andra ord utvecklingen i riket.

Dock ligger fruktsamheten i Härryda en aning högre än i riket och i Västra Götalands län.

Det finns många olika faktorer kring varför fruktsamheten varierar. Ekonomiska faktorer, arbetsmarknadsmässig påverkan och utbildningsnivåer.

– Men de senaste åren har det varit högkonjunktur i Sverige, och det har inte fattats några politiska beslut som borde ha drivit ned barnafödandet. Trots det har barnafödandet fortsatt minska. Forskningen har inget bra svar på varför, men historiskt sett bör nedgången följas av en uppgång. När den kommer är däremot svårt att förutspå, säger Vitor Mirande på SCB.

LÄS MER:Succé för utlämning av kartonger för att hjälpa

LÄS MER:Smittspridningen ökar – FHM:s uppmaning inför julen

LÄS MER:Fullt hus när O’Learys rullade ut den röda mattan

ANNONS