Kritik mot Rashid Farivar från både SD och Expo

Riksdagsledamoten Rashid Farivar får kritik men försvaras av SD för sin uppmärksammade tweet. På riksplan menar partiet att Farivars hyllning av ”vita människor” riskerar att misstolkas. Men den antirasistiska stiftelsen Expo menar att tweeten inte går att tolka på något annat sätt än att SD sätter fokus på människors hudfärg.

ANNONS
|

Rashid Farivar, som är riksdagsledamot från Mölndal och representerar Västra Götalands västra valkrets som bland annat innefattar Härryda kommun, har väckt debatt efter att han i en tweet hyllat ”vita människor”.

I en intervju med Härryda-Posten under tisdagen sade Farivar att det är andras problem om de blir blir provocerade av vad han skriver.

– Folk kan bli provocerade bara av att se mig med en SD-logga. Det är inte mitt problem. Det är deras problem.

Men, SD-politikern var noga med att påpeka:

– Vårt samhälle, inom exempelvis vård och industri, förvaltas av människor med många olika bakgrunder. Det ena utesluter inte det andra.

ANNONS

SD i Västra Götaland: ”Det blir för toxiskt” att kommentera

När Härryda-Posten söker det regionala styret för Sverigedemokraterna i Västra Götaland, hänvisas vi till vice ordföranden Matz Dovstrand. Men han vill inte gärna kommentera Rashid Farivars twittrande om ”vita människor”.

– Du får ta det med riks. Det blir för toxiskt. Jag kan ha en åsikt om det men jag avstår. Riks får ta det, säger Matz Dovstrand.

På riks, det vill säga Sverigedemokraternas partikansli i Stockholm, ges följande uttalande från partiets pressavdelning:

”Vi har pratat med Rashid och det är helt uppenbart att hans avsikt aldrig var att uppröra eller exkludera någon. Vi har tydligt påtalat för honom att hans intention med detta inlägg löper stor risk att misstolkas. Rashid förstår att inlägget var klumpigt formulerat”.

Stiftelsen Expo: ”Rashid Farivars tweet talar sitt tydliga språk”

I Stockholm finns även den antirasistiska stiftelsen Expo, en gång grundad av bland andra Millennium-författaren Stieg Larsson. Den ideella och partipolitiskt och religiöst obundna stiftelsen granskar, opinionsbildar och bedriver research om aktörer inom den högernationalistiska och högerextrema miljön.

– Om det rör sig om misstolkning vet jag inte. Jag tycker att tweeten talar sitt tydliga språk. Han väljer helt utan anledning att hylla specifikt vita människor. Att framhäva och understryka hudfärg som det viktiga attributet, menar Morgan Finnsiö, researcher och utbildare på Expo.

ANNONS

Finnsiö menar att Rashid Farivars uttalande bör ses i ljuset av en pågående radikalisering av Sverigedemokraterna.

– Sverigedemokraterna har signalerat på olika sätt, inte minst från partitoppar och partiledning både före och efter valet, att de tänker fortsätta lägga sig på den här nivån med radikal retorik. En nationalistisk, ibland tydligt etnonationalistisk retorik, och att SD inte kommer anpassa sig efter de traditionella politiska normerna. SD är inte längre särskilt brydd om att de framstår som etnonationalistiska.

Morgan Finnsiö betonar också att det hade varit en skillnad om Rashid Farivar istället tackat gemene svensk för uppbyggandet av demokratin och välfärdsstaten.

– Det är en avgörande skillnad i att understryka just hudfärg och utseende. Det är fullständigt meningslöst om man inte är rasist. Att hylla alla svenskar är tämligen okontroversiellt. Det säger sig självt att de svenska män och kvinnor som byggt upp den svenska välfärdsstaten och demokratin självklart är svenskar. Det behöver man inte understryka. Det här uttalandet säger bara att man anser att det är viktigt att betona människors hudfärg.

Härryda-Posten söker både SD:s pressavdelning och Rashid Farivar.

ANNONS