Kraftig ökning av anmälda bedrägerier i Härryda

Antalet anmälda bedrägerier i Härryda är fem gånger så många som för tio år sedan, detta enligt preliminära siffror för 2022 från Brottsförebyggande rådet, Brå. Ökningen är även stor i närtid. Nästan 200 fler anmälningar kom in 2022 jämfört med året innan.
– Bedrägeribrotten omsätter så oerhört mycket pengar, säger Linda Bergvall, kommunpolis i Härryda.

ANNONS
LocationMölnlycke, Rävlanda, Landvetter, Hindås|

Enligt nya uppgifter från myndigheten Brå, minskar antalet anmälda brott i hela landet mellan 2022 och föregående år. Däremot syns en ökning av specifikt bedrägeribrott under de senaste 10 åren med hela 33 procent. Ökningen är ännu tydligare i Härryda kommun – här har antalet anmälningar gått från 109 stycken anmälningar 2012, till 503 anmälningar 2022. Siffrorna tog ett skutt på närmare 200 anmälningar enbart mellan åren 2021 och 2022. Linda Bergvall, kommunpolis i Härryda menar att det faktiska antalet kan vara betydligt större än så:

– Vi vet att det är ett stort mörkertal, det är ett brott som omgärdas av skuld och skam när man blir lurad, säger Linda Bergvall som varit kommunpolis i Härryda sen 2016 och beskriver kommunen i övrigt som en trygg kommun där invånarna generellt sätt inte behöver oroa sig för att bli utsatta för brott.

ANNONS

Mörkertalet kan också vara ännu större, eftersom många brott begås på distans, via telefon eller nätet vilket gör att brottsplatsen är okänd, även om brottsoffret bor i Härryda kommun, något som därför inte syns i statistiken.

– Det är viktigt att man anmäler och även viktigt att man anmäler försök till bedrägeri för att vi ska förstå omfattningen. Man kanske tänker ”vad spelar det för roll?” men anmälningar är en viktig del för att vi ska få en lägesbild så att vi prioriterar rätt och för att kunna påvisa vilka resurser vi behöver, säger Linda Bergvall.

Polisen: ”Många äldre drabbas”

Bland de drabbade är många över 65, enligt Linda Bergvall och enligt polisens egna siffror så anmäldes drygt 200 bedrägerier eller förfalskningar genom social manipulation under 2022 där brottsoffret var i åldersspannet 65 till 90. Med social manipulation menar man att bedragaren utgett sig för att vara någon annan i syfte att skapa förtroende, exempelvis en banktjänsteman. Det kan jämföras med motsvarande siffror för 2020 då de endast låg på 38 anmälningar.

Varför den här ökningen sker och är så kraftig i Härryda är svårt att svara på, enligt Linda Bergvall. En generell förklaring är att den organiserade brottsligheten har hittat ett nytt levebröd i bedrägerier.

ANNONS

– I dag kan du inte råna en bank, det finns inga kontanter i affärerna så de har gått över till bedrägerierna kan man väl säga. Det är svårt att värja sig mot de här personerna som är väldigt professionella, de vet precis vilka strängar de ska spela på, hur de bygger förtroende och skrämmer för att få folk att agera, säger Linda Bergvall.

Bedragarna hittar nya sätt

Bedrägerier går ofta via nätet, det sker snabbt och bedragarna hittar ständigt nya sätt att lura folk på:

– Det är svårt att utreda bedrägerier och för polisen är det en kamp att hela tiden komma ikapp. De här bedrägeribrotten omsätter så oerhört mycket pengar, säger Linda Bergvall.

I Härryda kommun arbetar polisen förebyggande mot bedrägerier, det handlar om att informera via sociala medier och föreläsa främst för äldre. En anledning till ökningen kan också vara att polisen framgångsrikt informerat om bedrägeribrott och att allt fler är benägna att anmäla:

– Vi är ju ute och föreläser hos PRO-föreningar och via kommunen. Vi har inte föreläst så mycket i Härryda kommun men vi får fler och fler inbjudningar och hoppas den trenden håller i sig. Polisen Göteborg Syd har precis lagt ut ett inlägg på sociala medier med uppmaningen att man ska prata med vänner och familj om de här sakerna.

ANNONS

Har du något tips på hur man kan värja sig från en bedragare?

– Känner man inte igen numret ska man inte svara och verkar något skumt ska man bara lägga på luren, säger Linda Bergvall.

LÄS MER:Så mycket har matvarorna ökat enligt PRO: ”Fruktansvärt”

LÄS MER:Minderårig i A-traktor åtalad för grov olovlig körning i Landvetter

LÄS MER:Härryda kommun upphandlade för 40 miljoner – genom direktupphandling

ANNONS