Kö till att låna Nobelpristagaren på biblioteket

Under torsdagen tillkännagavs Nobelpriset i litteratur. Årets pris går till den norske dramatikern och romanförfattaren Jon Fosse.
– Jag tycker att det är ett roligt val. Djärvt, säger Erik Jonsson, bibliotekarie i Mölnlycke.

ANNONS
|

Under veckan har årets Nobelpris tillkännagivits ett efter ett. På torsdagen hade det blivit dags för det som kanske kreti och pleti i huvudsak har gått och väntat på, nämligen priset i litteratur.

Med sedvanlig pompa och ståt meddelades det att 2023 års Nobelpris i litteratur går till den norske dramatikern och romanförfattaren Jon Fosse. Han har gett ut runt 40 böcker och räknas också som en internationellt erkänd dramatiker.

En som blev glad för beskedet var Erik Jonsson som jobbar som bibliotekarie på Mölnlycke bibliotek.

– Jag tycker att det är jättekul! Jag hade gissat på honom dessutom. Fingertoppskänslan sade mig det att det kunde vara Fosse.

ANNONS

Vad är det som gör att du tycker att har var rätt val?

– Hans romaner är annorlunda. De är inga vanliga romaner utan det är någonting nytt man inte har stött på innan. Jag tycker att det är ett roligt val. Djärvt. Sedan är det ju roligt för norrmännen också. Ja, det var ett bra val.

Erik Jonsson har själv läst de flesta av Fosses senare skönlitterära verk.

– De sticker ut väldigt mycket. De är inte som vanliga romaner utan mer som ett flöde där det upprepas. Det blir som att han citerar nästan. Jag skulle inte säga att det är ett svårt språk, men man märker ändå att det är en dramatiker. Det är ingen vanlig roman på det sättet med miljöbeskrivningar och en berättelse som driver det framåt.

Om man är en van roman-konsument, vad tror du då att man kommer tycka om hans verk?

– En del tycker nog att de är väldigt konstiga. Vi hade en låntagare här som läser väldigt mycket och hade lånat en, men hon läste inte klart den.

”Antingen tycker man om det eller inte”

Själv tycker han om böckerna och att de är lite annorlunda.

– Man får ju köpa det sättet att skriva på, att det nästan blir lite som hans tankar. Det händer egentligen inte så jättemycket i romanerna, säger Erik och fortsätter:

ANNONS

– De är ganska sköna att läsa tycker jag.

Är det någon särskild av hans böcker du skulle rekommendera?

– Nej... det är väl de här prosaverken, antingen Septologin eller Trilogin. De handlar om samma personer och sådär, i alla fall septologin. Men man får helt enkelt testa att läsa och se vad man tycker. Antingen tycker man om det, eller inte.

Kö på Fosses verk på biblioteket

Annika Ingeltorp, även hon bibliotekarie på Mölnlycke bibliotek, berättar att de hade en liten tillställning i samband med tillkännagivandet. Då hade de dukat upp med möjliga Nobelpriskandidater och bland annat några böcker av Fosse. Och när priset tillkännagavs lånades de ut direkt.

– Nu är det kö på hans böcker, säger Annika.

Sammanlagt har de 11 böcker av Fosse och det finns även några exemplar på de andra filialerna i Härryda kommun.

– Han är ju inte helt okänd. Och så fanns han ju på svenska redan innan. En del pristagare finns ju knappt på svenska innan och då måste de först översättas och så.

Nu kommer de köpa in fler böcker för att möta efterfrågan.

– Det kommer vi att göra. Och nu kommer det att komma in nya upplagor. Och en del av hans böcker är lite äldre så då blir de lite fräschare. Men det kan nog dröja någon dryg månad innan vi kan få in de nya exemplaren.

ANNONS

LÄS MER:Hyllade Negar Naseh drömmer om ett fritt Iran och besöker Mölnlycke kulturhus

LÄS MER:Unga Landvetter-läraren debuterar som författare – ska till Bokmässan

LÄS MER:Toinis unika släkthistoria – som ingermanlänning: ”Flydde med båt”

ANNONS