Hundratals Härrydabor har hamnat hos Kronofogden i år

Under det första halvåret i år har betalkrav för 730 Härrydabor hamnat hos Kronofogden, med en summa på nära 24 miljoner kronor totalt.
– Det finns en oro att det kan bli många fler med anledning av krisen. Stoppa inte huvudet i sanden. Sök hjälp, säger Marita Gustafsson, budget- och skuldrådgivare vid Härryda kommun.

ANNONS
|

Under det första halvåret i år har det inkommit drygt 1 400 ansökningar till Kronofogden som berör uteblivna betalningar från privatpersoner i Härryda kommun. Skuldbördan berör totalt 730 Härrydabor, som tillsammans har ett betalkrav på 23,8 miljoner kronor. Jämfört med första halvåret ifjol är skuldbördan miljontals kronor lägre, men berör ett högre antal personer.

– Vissa har stora skulder och andra mindre. Eftersom detta berör betalningsförelägganden försvinner de hos Kronofogden om man har möjlighet att betala in dem. Vi får se hur det ser ut vid årets slut. Jag har inte märkt av ett ökat tryck hos mig ännu, trots inflation och den ekonomiska krisen, säger Marita Gustafsson, som jobbar som budget- och skuldrådgivare vid Härryda kommun.

ANNONS

Fler än hälften är män runt medelåldern

Ungefär tio procent av de som tar kontakt för rådgivning kring sin ekonomi kommer i förebyggande syften. Till exempel inför att man ska gå i pension.

– Det hade gärna fått öka, det är bra om man tar kontakt i god tid.

Under de tre senaste månaderna är det drygt tjugo nya individer som velat ha en tid hos Marita Gustafsson. Lite fler än hälften som söker sig till rådgivningen är män, majoriteten är mellan 35-54 år, berättar hon.

– Just nu har jag 48 aktiva ärenden. Den här krisen kommer jag nog märka av mer om ett par år. Jag tror att den kommer öka behovet av rådgivning, men jag tror att det kommer vara en fördröjningseffekt. Jag jobbar fortfarande med personer som fått problem under 90-tals krisen. Även om den gruppen har minskat över åren, så finns det fortfarande enstaka fall.

Kronofogden har gjort ett jättejobb med att kontakta folk med långvariga skulder, för att tipsa om skuldsanering, berättar Marita Gustafsson, och det är bland annat via tips från myndigheten vissa hamnar under hennes vingar.

– Det är fortfarande väldigt skuld- och skambelagt att prata om sin ekonomiska situation. Många är oroliga för att bli dömda, men jag dömer ingen. Längsta kontakten jag har haft har varit under 9 år. Den personen gjorde klart sin skuldsanering förra hösten.

ANNONS

Spelberoende och psykisk ohälsa kan vara faktorer bakom

Till skillnad från program som Lyxfällan, som kan ge intryck att så kallad ”lyxkonsumtion” gör att folk hamnar i en dålig ekonomisk sits, menar Marita Gustafsson att det ofta handlar om saker som en förändrad livssituation, exempelvis arbetslöshet eller separation.

– Det är väldigt sällsynt med lyxkonsumtion. Spelberoende har ökat över åren, men jag skulle inte säga att det är hälften av ärendena, men en högre andel i alla fall. Och det kan också handla om en psykisk ohälsa, som gör att man kanske tröstköper.

I de fall där det exempelvis finns ett aktivt spelberoende i botten, hänvisar Marita Gustafsson personen vidare, för att ta tag i det grundläggande problemet först. Sedan kan hon hjälpa till med det ekonomiska. Att lägga upp budget och se över skulder.

– Jag tror mycket på att förebygga, eftersom det här förstör så många personers liv. Jag är ute och träffar nyblivna föräldrar på förskolor, arbetslösa ungdomar och är i kontakt med arbetsmarknadsenheten. Bland annat. Det är ganska vanligt att man försöker rädda situationen genom att man tar en annan kredit, vilket leder till en snöbollseffekt, sämre och sämre lån med högre och högre räntor, säger hon och fortsätter:

– Man kan hamna i en situation där man till slut inte öppnar posten. Hamna inte där. Sök hjälp, det är det viktigaste.

ANNONS

LÄS MER:Här hittar du julmarknader i Härryda

LÄS MER:Pixbos Hanna Ferm är bland Sveriges mest lyssnade artister

LÄS MER:Så mycket kostar det att byta till vinterdäck i Härryda kommun

ANNONS