Hulebäckselever om skvallerkontot: ”Mest skämtsamt”

Mestadels skämtsamt men inte okej. Så kan uppfattningen av det omtalade skvallerkontot på Instagram beskrivas enligt några av eleverna på Hulebäcksgymnasiet.
– Det är kul att läsa ibland, men det är också dåligt om du blir utsatt för det. Jag tror att meningen med det är att det ska vara lite kul men det kan bli lite jobbigt ibland också, säger Emily Lövgren, 17 år.

ANNONS

Härryda-Posten har tidigare berättat om ett skvallerkonto där elever uppmanas att skicka in anonyma kommentarer om andra.

Kompisarna Sixten Lagerkvist, 17, Ludvig Vestlin, 17, och Erik Berger, 17, har alla hört talas om kontot.

– Jag la märke till det i förra veckan när vi pratade om det på en lektion. Vår medielärare i journalistisk sa att det inte var acceptabelt och att vi borde anmäla kontot, säger Ludvig Vestlin.

Vad tänker ni om den här typen av konton?

– Det är inget jag ställer mig bakom. Det kan vara väldigt taskigt mot de som blir utsatta eftersom man kan se namn och efternamn och vilken klass de går i. Det kan till och med förstöra liv för vissa vilket jag inte tycker är bra, säger Ludvig Vestlin.

ANNONS

– Vissa saker känns mer skämtsamma men vissa mer seriösa. När fler fick hum om det ville fler gå in och skriva saker, säger Erik Berger.

– Mycket verkar vara skämtaktigt. Det finns andra konton där man sprider nakenbilder på andra skolor eller andra ställen i landet, säger Sixten.

Kollat om de känner någon

Wilma Andel, 15, Klara Cindric, 16, Tove Lager, 16, säger att det sprids falska rykten och att det inte är bra.

– Mestadels är det skämt men det var någon jag läste om att det var en kille som hade våldtagit en tjej och så hade de med namn och det var konstigt, svarar Tove Lager på frågan om vad hon tänker om den här typen av konton.

Har den här typen av konton funnits tidigare på andra plattformar eller är det ett nytt fenomen för er?

– Jag skulle säga att det har funnits, men inte för Hulebäck utan på en annan skola jag gått på i en annan kommun, säger Klara Cindric.

Vad gör ni om ni ser att någon blir uthängd?

– Om jag känner personen säger jag till att ryktet ligger ute om dig, säger hon.

Blir ni oroliga?

– Man vill ju inte att det ska komma ut något om en själv så ja, lite orolig är man, säger Tove Lager.

ANNONS

Moa Påhlman, 17, berättar att det fanns ett liknande konto på Instagram när hon gick i ettan men att det togs bort.

Emily Lövgren, 17, har gått in och kollat på kontot för att se om det skrivits om någon hon känner. Det har det inte.

Vad gör du om du ser att någon blir uthängd?

– Jag gör inget, och det kanske är dumt, men om jag hade sett någon som blir utsatt hade sagt det att ”du kanske borde kolla in det typ”, säger hon.

Har era lärare pratat om kontot som finns nu?

– Jag vet att någon i klassen snackade högt om det på mentorstiden men han var väldigt positiv för att han tyckte att det var en rolig skämtsak. Lärarna har sagt att det är dåligt och att de ska lägga ner det och att man inte ska starta några sådana konton, säger Moa Påhlman.

LÄS MER:Snart kommer halkan – så redo är Härryda kommun

LÄS MER:Man våldtog barn när hon sov över hos en kompis i Härryda kommun

LÄS MER:Kritiken: Bristande genusperspektiv på Landvetterskolan

ANNONS