Hovrätten slår fast: Härrydabo fuskade med sjukpenning

En kvinna i 40-årsåldern i Härryda kommun fälldes i tingsrätten för sjukpenningsfusk. Beslutet överklagades av kvinnan. Nu går Hovrätten för Västra Sverige på tingsrättens linje, och fastställer domen.

ANNONS

I april år 2019 ansökte kvinnan om sjukpenning hos Försäkringskassan, då hon var heltidssjukskriven. Året därpå, under hösten, började kvinnan arbeta heltid hos en ny arbetsgivare, men meddelade inte detta till myndigheten.

I polisanmälan från försäkringsutredaren ska det framgå att kvinnan fått lön som heltidsanställd, i över en månad, från tjugonde oktober fram till slutet av november år 2020, samtidigt som hon fått en utbetalning på över 22 000 kronor i sjukpenning från myndigheten.

Efterfrågade sjukpengar trots heltidsjobbet

Kvinnan ska ha uppgett i förhören att hon varit sjukskriven till och från sedan hon var 18 år, och därför gjorde tingsrätten en bedömning att hon var införstådd med att hon måste meddela Försäkringskassan om ändrade förhållanden.

ANNONS

Tingsrätten dömde kvinnan för bidragsbrott i oktober ifjol, men hon överklagade sedan domen.

I Försäkringskassans anteckningar framgår att en handläggare och kvinnan varit i kontakt med varandra vid två tillfällen per telefon under den aktuella perioden, då kvinnan jobbade heltid och samtidigt fick sjukpenning.

Kvinnan ska vid det första tillfället ha sagt till handläggaren att hon inte skulle förlänga sjukskrivningsperioden efter den 30 november, och vid det andra tillfället att hon ville ha sjukpenningen för november månad.

Av den anledningen gör hovrätten samma bedömning som tingsrätten. Att kvinnan ska bedömas för bidragsbrott. Och att brottet inte är ringa. Eftersom kvinnan är ostraffad sedan tidigare, döms hon till villkorlig dom och att betala dagsböter på totalt 5600 kronor.

LÄS MER:Förbo ska få bygga bostadsrätter: ”Good enough” enligt Linde (S)

LÄS MER:S vill se mindre tid i klassrum för lärare

LÄS MER:Järnvägskorsningen delar samhället – så kan det lösas

ANNONS