Högsta elpriset på över åtta månader i Härryda under onsdagen

Elpriset i elområde 3, som Härryda kommun tillhör, steg under onsdagen till 1,53 kronor per kWh. Det är det högsta dagspriset sedan i mars, rapporterar nyhetsbyrån Newsworthy.
– Blir det kallare då använder vi mer el i hela Sverige och då stiger priserna. På enstaka dagar så är det sådana här toppar, säger Anna Carlstedt, marknadschef vid Härryda energi.

ANNONS
|

Dygnspriset på el är på onsdag, den 29 november, 1,53 kronor i elområde 3 på den nordiska elbörsen Nordpool. Inte sedan den 6 mars har dygnspriset varit lika högt. Jämfört med i dag stiger elpriset med 0,21 kronor per kilowattimme.

– Det är ganska normalt för årstiderna att priserna stiger när det blir kallare, men det är också lite kallare än normalt för den här tiden på året, säger Anna Carlstedt, marknadschef vid Härryda energi och fortsätter:

– Och blir det kallare då använder vi mer el i hela Sverige och då stiger priserna. På enstaka dagar så är det sådana här toppar, och sen så går det lite upp och ner.

ANNONS

Hushåll och företag i Härryda med timdebiterade avtal betalar som mest 2,86 kronor per kilowattimme mellan klockan 17 och 18 samt 18 och 19 då timpriset är som högst.

En av anledningarna till det höga elpriset är också, påpekar Anna Carlstedt, att isbildning inletts i älvarna i norr.

– Det gör att vattenkraften inte kan gå för fullt. Och då behöver man använda mer av andra elkällor, framför allt kärnkraft som är dyrare. Samtidigt har det blivit lite mindre blåst.

Räknar man in energiskatt och moms landar priset på 4,07 kronor per kilowattimme under den dyraste timmen. Det innebär att en timmes dammsugning, när elpriset är som högst, kostar omkring 8 kronor för den som har ett elavtal med timpris (under den billigaste timmen mellan klockan tre och fyra skulle motsvarande dammsugning kosta cirka 2 kronor).

Prognosen: Så blir elkostnaderna jämfört med förra årets

Elpriserna har stigit under de senaste två åren. År 2020 låg snittpriset vid den här tiden på året på 0,22 kronor per kilowattimme och nådde aldrig högre än 2,05 kronor någon enskild timme.

De senaste 30 dagarna har snittet legat på 0,78 kronor per kilowattimme, alltså ungefär fyra gånger så högt som 2020. Förra året var motsvarande siffra 1,21 kronor per kilowattimme.

Vad har invånarna sett fram emot den närmaste tiden? Kommer det att bli lite dyrare i linje med onsdagen framöver eller kommer det att gå ner igen?

ANNONS

– Den prognosen som ligger för vintermånaderna är att det blir ju något snitt runt strax över kronan. Men det kommer inte bli som förra året. Det är ingen som tror, säger Anna Carlstedt.

– Många blir ju väldigt stressade av det här att man kan läsa att elpriset är dyrare än på ett tag, just under onsdagen. Men de allra flesta har ju fortfarande ett månadspris på sina elavtal. Det vill säga att de har inte timpris. Och då påverkas man inte nämnvärt av att priset går upp lite på enstaka dagar. Men har man ett timprisavtal då kan man ju fundera lite på att använda lite mindre el, om man kan.

För de som ändå vill hushålla med elen ger Anna Carlstedt bland annat följande tips:

– Sänk värmen lite inomhus. Särskilt nu när det blir kallare så går mycket av elen åt till värmen, säger hon och lägger till:

– Den billigaste kilowatt-timmen är den du inte använder.

Tips på energieffektivisering från Härryda energi

Uppvärmning:

Ungefär 60 procent av energianvändningen i hemmet går åt till uppvärmning. Det är viktigt att se över vilken typ av uppvärmning som passar ditt hus bäst. Samtidigt är det viktig att minimera värmeförlusterna som sker främst genom tak, golv, väggar, fönster och dörrar. Att extraisolera, byta tätningslister och använda gardiner som extra fönsterisolering är enkla medel för att se till att värmeenergin stannar inomhus. Även att sänka värmen i rum som sällan används kan spara både energi och pengar.

Dusch:

Hushåll med varmvattnet och duscha snabbare, det gör större skillnad än man kan tro! Duschar du i fem minuter istället för tio så minskar åtgången av varmvatten med ca 60 liter per dusch. Om du duschar en gång om dagen motsvarar det en besparing på 21 900 liter varmvatten på ett år. Det här gäller bara för en person, så tänk vad som finns att spara för en hel familj.

Kyl och frys:

Det är skillnad på hur energieffektiva vitvaror är. Titta på energimärkningen när du behöver köpa nya. Det kan också vara klokt att satsa på en självavfrostande frys så att du slipper besväret med avfrostning samtidigt som du säkerställer att frysen alltid är energieffektiv. I en kyl ska medeltemperaturen vara +5 grader och i frysen -18 grader. Då får du både en bra matförvaring och lägre elanvändning. Har du en grad kallare i frysen, det vill säga -19 grader, ökar energianvändningen med fem procent.

Disk:

Med en modern diskmaskin är det bättre att köra en full maskindisk än att diska under rinnande vatten, det sparar både energi och vatten. Så använd diskmaskinen, men se till att fylla den. En diskmaskin drar nämligen precis samma mängd el och vatten oavsett om du har fyllt den helt eller inte.

Tvätt:

Tvätta i lägre temperatur. Om du tvättar i 40 grader istället för 60 grader kan du nästan halvera din tvättmaskins energianvändning och därmed också kostnaden. Kom ihåg att fylla upp maskinen innan du tvättar. Med fyllda tvättmaskiner sparar du in två av tre tvättar. Undvik också torktumlaren i den mån det går. Det går åt tre gånger mer energi att torktumla kläderna än att tvätta dem. Att hänga och lufttorka din tvätt är gratis och det bästa för både miljön och din plånbok.

Belysning:

Byt till effektivare ljuskällor! En LED-lampa använder bara ca 20 procent av den el en vanlig glödlampa behöver. Och just det, kanske det enklaste tipset av alla, kom ihåg att släcka ljuset i de rum som inte används.

Mediautrustning:

Datorer, Tv-apparater, spelkonsoler och musikanläggningar - du kan spara upp till 500 kWh per år genom att stänga av apparater helt istället för att låta dem stå i standby-läge. Ett tips är att införskaffa grenkontakter så att du enkelt kan stänga av allt med ett knapptryck.

Källa: Härryda energi

LÄS MER:Brand i industrilokal i Landvetter

LÄS MER:Landvetter får ny direktlinje till Dubrovnik

LÄS MER:Nu är snökanonerna i full gång på Landehof

ANNONS