Hindås har fått hjärtstartare – som är tillgänglig dygnet runt

Nu har Hindåsborna för första gången tillgång till en hjärtstartare – dygnet runt. Trots att den sitter utanför Närhälsans vårdcentral, är det inte Västra Götalandsregionen som är initiativtagare – utan Hindås stations bygdegårdsförening.
– Jag såg i en grupp för Hindås att flera sett den faktiskt, så det är kul, säger Mette Waldrop, samordnare för bygdegårdsföreningen.

ANNONS
|

Nu sitter en hjärtstartare uppe på väggen på Närhälsans vårdcentral i Hindås. Men det är inte västra Götalandsregionen som är initiativtagare – utan Hindås stations bygdegårdsförening.

– Vi arrangerar stora julmarknader och vi har även målgången för terrängloppet Skogsmaran, då det som mest har varit runt 800 deltagare som kommer i mål. Vi bör ju ha tillgång till en hjärtstartare då har vi tänkt, säger Mette Waldrop, samordnare för bygdegårdsföreningen.

– Vi har haft en hjärtstartare inne på ICA tidigare, det var också ett initiativ av föreningarna här, men den har på något sätt försvunnit. Den var nog för gammal också, så det var ju bra att det kommer en helt ny. Och att den är utomhus.

ANNONS

Efter årets terränglopp gjorde bygdegården slag i saken

Det var när årets terränglopp passerat i slutet av september, som Mette Waldrop började att fundera närmare på saken med att införskaffa en hjärtstartare. Tanken var att den skulle placeras inomhus, men efter att ha pratat med leverantören Milmed Education, så bestämdes det att den istället skulle få sitta utomhus.

– Då är den mer tillgänglig för alla. Det tycker försäkringsbolagen också om, det är en väldigt förmånlig försäkring på sabotage och stöld. Men vi hoppas att den får vara i fred för sånt.

Att hjärtstartaren inte hamnade på väggen på Hindås station, utan utanför vårdcentralen finns det en anledning till.

– Eftersom den ska sitta utan direkt solljus och det har varit en del skadegörelse på norrdelen av vår byggnad, så tyckte vi att Närhälsans vägg var bra. Där är den ju mer synlig också. Det är det bästa stället och de gick med på det.

– Vi fick kolla att det var okej att borra hål i väggen. Det var några turer fram och tillbaka. Det har varit en process. Men nu har den suttit där i ungefär en vecka, och är registrerad i hjärtstartarregistret, som man kan hitta på nätet. Det känns bra.

Hålls kostnadsfri utbildning i HLR

Nu finns det möjlighet att anmäla sig till några kurstillfällen där Hindåsbor får lära sig mer om utrustningen, första hjälpen, och HLR, hjärt- och lungräddning. Två av tillfällena börjar redan bli fyllda.

ANNONS

– Dessa vänder sig inte särskilt för bygdegårdsföreningen, utan till alla som är intresserade. Blir det ett väldigt stort intresse går det nog att ordna fler tillfällen.

– Jag ska själv gå kursen nu, tänkte jag.

LÄS MER:Formstarka Pixbo Wallenstam tog ännu en seger

LÄS MER:Insats ska motverka att barn förs bort på Landvetter

LÄS MER:Ny e-tidning finns att läsa!

ANNONS