Helen spår en strålande framtid för Hindås

Helen Parder Veres är Hindås-mäklaren som sett branschen omvandlas från mansdominerad och analog till digital och mera jämställd. Trots en turbulent bostadsmarknad spår hon en ljus framtid för Hindås, Rävlanda och Bollebygd där hon jobbar.

ANNONS

Vårsolen lyser in i det vita köket. Här sitter mäklaren Helen Parder Veres i ett hem som väntar på att få en ny ägare – om bara en timme ska kontrakten skrivas på.

– Är det inte ganska fantastiskt att han som jag hjälper sälja nu, hade jag som en av mina första kunder 1996, berättar Helen Parder Veres.

I 27 år har hon varit verksam i branschen och hon har inte ångrat en dag som mäklare.

– Det roliga är variationen, att du aldrig vet vad du kommer till. Det är nya människor, nya hem. Det går aldrig att säga innan att så här kommer min dag se ut och jag gillar väl det, säger Helen Parder Veres och strålar, det syns att hon gillar sitt jobb, hon ler när hon pratar om det.

ANNONS

Branschens omvandling: ”Det var tufft”

Under sina yrkesverksamma år har hon sett mäklarbranschen gå från en mansdominerad och analog värld, till en bransch formad av internet och allt fler kvinnliga mäklare. Själv var hon en av de unga kvinnliga mäklare som bidrog till en mer jämställd bransch i mitten på 90-talet.

– När jag började var det skillnad, så är det. Det var en generation äldre herrar. Så vi var få kvinnor som faktiskt var i branschen, vi var väldigt mycket färre, berättar Helen när hon blickar tillbaka på de förändringar som branschen genomgått de senaste tre decennierna.

– På den tiden skickade man in en ganska torftig text och en polaroidbild till GP. Så det är ju mycket bättre nu med internet, nu har kunder mycket mer information, säger hon.

Hur var det att som ung kvinna kliva in i branschen?

– Det var lite tufft, jag var ju ganska ung då, 26 år. Så man kunde ju inte sitta och säga till en kund att man hade erfarenhet, för det hade jag ju inte. Det var tufft, men väldigt roligt.

I vilket avseende var det tufft? Att vara kvinna i en mansdominerad värld?

– Nej, det tänkte jag nog aldrig på då. Det var nog mer marknaden i sig som var tuff. Det var precis efter finanskrisen. De flesta jag mötte hade ju faktiskt gått med förlust. De var ledsna kunder, berättar Helen Parder Veres.

ANNONS

De första sju åren jobbade hon inne i Göteborg. Sedan dag ett ville hon bli egenföretagare men det hann gå 14 år innan hon tog steget och startade sin egen mäklarbyrå. Sedan 2012 har hon drivit firman i Hindås och hennes arbetsfält är i gränslandet mellan Härryda kommun, Mark och Bollebygd.

”Kunderna är mer oroliga”

Rötterna har Helen i Hindås, sedan familjen flyttade till orten 1977. Och bortsett från en sväng till Stockholm och en period i Bollebygd så har Hindås alltid varit hennes hem.

– Hindås har faktiskt det mesta, det är ju framförallt naturen och sjöarna. Jag tycker att det är lagom stort. Det är en bra miljö för barn att växa upp i. Och sedan har du närheten till Göteborg, nära till Borås och nära till Alingsås.

Hur skulle du beskriva bostadsmarknaden på de här orterna där du jobbar?

– I media verkar ju allt vara nattsvart. Men om man tittar på ett längre perspektiv från det att jag började, så har det ju alltid gått uppåt. Ja, vi har ett läge där säljarna får anpassa sig lite mer. Men samtidigt så har det inte varit så stora prisras som många tycker. Utan vi har en ganska jämn prisbild.

ANNONS

Helen som arbetar främst i Härryda och Bollebygd ser ingen större skillnad mellan bostadsmarknaderna förutom att priserna i Hindås är högre än i Bollebygd. Den senaste tidens stigande omkostnader och räntehöjningar har Helen märkt av bland sina kunder.

– Folk blir oroliga. Sedan tror jag inte att det helt slagit igenom ännu. Många som har bundna räntor har inte kommit hit ännu, att de faktiskt ser att det är tre gånger så dyrt när de ska betala sina räntor och amorteringar.

Är det så du märker av det?

– Ja, absolut jag får en hel det frågor och kunderna är mer oroliga över räntor och elpriser. Så det är klart att det är tufft.

En strålande framtid

Under 2022 rasade villapriserna i Härryda, dryga 19 procent enligt Svensk mäklarstatistik, vilket var det största fallet i hela regionen. Helen Parder Veres har dock inte sett något kraftigt prisras på de orter där hon är verksam:

– Det är klart att priserna har gått ner. Jag skulle säga att vi kanske är tillbaka innan den här pandemi-puckeln som kom. Då stack priserna iväg väldigt mycket. Men här ute kan man inte prata om att det är ett prisras. Det är väl fel.

ANNONS

Vad tänker du om framtiden för de här orterna?

– Vi är helt optimalt placerade här. Du har motorvägen nära, du har flyget. Och det positiva med pandemin är att folk kan arbeta hemifrån på ett annat sätt idag. Många tycker att det är toppen. Så jag tror framtidsutsikterna är strålande!

LÄS MER:Yvonne Elmgren är Härrydas mäklardrottning: ”Kund kom med väska full med pengar”

LÄS MER:”Gretas Gamlingar” i Mölnlycke firar ett år som klimataktivister

LÄS MER:Ronny arbetar för Swedavia med viltkontroll och skyddsjakt på Landvetter flygplats– skrämmer hellre än skjuter

ANNONS