Härrydas äldreboenden förblir öppna – trots ökad smittspridning

Smittspridningen av covid-19, RS-virus och influensa ökar i hela landet. Härrydas äldreboenden förblir öppna, enligt Linda Strandberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunen. Men hon uppmanar till försiktighet.
– Det är inte över än, är mitt budskap.

ANNONS

Västra Götalandsregionen rapporterar om en tydlig ökning av covid-19 den senaste tiden. Vecka 48 rapporterades det in 806 fall vilket kan jämföras med 462 fall veckan dessförinnan. Ökningen sker i alla delar av länet och återspeglas också av hur det ser ut på sjukhusen där antalet patienter som vårdas med covid-19 ökar. Dessutom ökar smittspridningen av RS-virusinfektioner och influensa.

Under gårdagen hade Linda Strandberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS, i Härryda kommun avstämningsmöte med enhetscheferna för de kommunala äldreboendena med anledning av den ökade smittspridningen.

– Vi tycker det är viktigt att stämma av när vi ser en ökning i samhället och då kan det vara skönt för alla att veta vad som gäller och så fort det kommer nya direktiv så förmedlar jag ut det.

ANNONS

Kommer ni återinföra några restriktioner?

– Vi hanterar det som vi gjort tidigare. Genom att följa Folkhälsomyndighetens och det regionala smittskyddets rekommendationer.

Så just nu gör ni inget annorlunda?

– Vi gör inget annorlunda nu, utan följer de direktiv som kommit sen tidigare och som fortfarande gäller. Vi kontaktar läkare när nån uppvisar symtom och följer läkarens ordinationer. Vi har under hela pandemin följt de som besitter bästa kompetensen kring detta, så vi väntar på besked från dem.

Som det ser ut nu kommer anhöriga få träffa sina äldre släktingar till jul?

– Hur anhörigbesök kommer se ut i jul är ju helt avhängigt vad Folkhälsomyndigheten och det regionala smittskyddet kommer med för besked, säger Linda Strandberg.

Hon uppmanar också till fortsatt försiktighet och att hålla avstånd och tvätta händerna.

– Det är inte över än, är mitt budskap. Det kan fortfarande bli värre, säger Strandberg.

Socialministern: ”Vi har en beredskap”

Regeringen har i nuläget inga planer på att återinföra restriktioner med tanke på den ökade spridningen, sade socialminister Jakob Forssmed (KD) till Ekot under onsdagen.

– Vi har en beredskap för om läget förvärras på ett sätt som vi inte ser nu, men vi har ju bedömt att det inte är en samhällsfarlig sjukdom längre.

ANNONS

Socialministern säger också att det inte är aktuellt att börja med storskalig testning igen. Smittspridningen kommer följas med exempelvis testning av avloppsvattnet.

Enhetschefen: ”Vi planerar för dopp i grytan”

På Björkelids äldreboende i Rävlanda följer enhetschef Marie-Louise Andersson smittspridningen men planerar ännu för ett julfirande.

– Vi kommer inte ha munskyddstvång och stänga ner för anhöriga, utan man kan komma och hälsa på och vi planerar för att genomföra dopp i grytan och nyårsbuffé.

Vilka åtgärder har ni i dagsläget?

– Vi har ju munskydd vid nära vård, när man matar, eller tar upp nån ur sängen eller så. Ingen personal får komma när de är minsta förkyld, vilket även gäller anhöriga.

Med tanke på ökningen, har ni märk att fler i personalen är sjuka?

– Jag tycker de är ganska friska faktiskt. Personligen, så går jag bara mellan hemmet och Björkelid. Jag har inga stora fester eller liknande, för det här är så pass farligt. Jag är jätterädd om både min familj och våra gamlingar här. Får vi covid på arbetsplatsen får vi det fruktansvärt svårt.

LÄS MER:Snösmocka på väg in – kan bli besvärligt väder på torsdag

LÄS MER:Mölnlyckesonen Gustav Ludwigson råkade på Frankrikes president Macron: ”Plötsligt stod han bara där”

LÄS MER:Anders minns barndomens jular: ”Det var så vackert”

ANNONS