Härrydamammornas skräckdygn på Rhodos

48 timmar av ovetskap, rädsla och hunger. Det fick de två Härrydamammorna genomleva tillsammans med sina barn när de flydde bränderna på Rhodos. De träffades i kaoset och fann stöd i varandra.
– Vi var livrädda, det brann bakom mig och jag fortsatte framåt så snabbt det gick, säger Malin Nilsson från Hindås.

ANNONS
|

På grekiska ön Rhodos rasar just nu fruktansvärda bränder som ödelägger byggnader, djur och natur. Branden startade i närheten av orten Kiotari där två Härrydafamiljer, som inte kände varandra sedan tidigare, semestrade.

Malin Nilsson från Hindås och Izabella Carnström från Mölnlycke fann varandra i infernot när de utan varsel fick evakuera sitt hotell. Tillsammans var de med om två tuffa dygn och en skräckfylld vandring med lågorna tätt bakom sig.

– Det var så hemskt, vi fick ingen information och man var rädd hela tiden. Vi gick i två, tre timmar i 40 graders värme med branden i ryggen, berättar Malin Nilsson som fram till i måndags befann sig på Rhodos med sin 8-åriga dotter.

ANNONS

Hotellet som Malin bodde på låg nära branden och hon och hennes dotter blev några av de första som fick evakuera sina hotellrum. Sedan inleddes, vad som skulle visa sig bli, två mardrömsdygn.

– Det har varit katastrof. Hotellpersonalen knackade bara på och sa att vi skulle ta oss ner till stranden direkt. Det var panik och så mycket folk överallt. Vi var livrädda, det brann bakom oss och vi fortsatte framåt så snabbt det gick, säger Malin.

“Vi gick i två timmar i 40-gradig värme utan information”

På vägen träffar Malin Izabella Carlström som är där med sonen Theodor och dottern Alva. Det visar sig att familjerna bor ett par mil ifrån varandra hemma i Härryda.

– Stämningen på plats var hemsk, barn grät och folk letade efter sina familjer. Folk lindade in sina små bebisar i fuktiga handdukar och lakan för att de inte skulle andas in röken, säger Alva Carlström.

Vandringen från Kiotari till Gennadi tar vanligtvis cirka en timme men de stora massorna människor och de parkerade bilarna gjorde att resan till fots tog över två timmar.

– Man visste inte om man skulle överleva. Det värsta var när vi insåg att vårt resebolag helt lämnat oss. De skrev att de inte skulle skicka några bussar utan att det var upp till oss att ta oss till flygplatsen, säger Alva Carlström.

ANNONS

Till slut fick Malin Nilsson och hennes dotter hjälp till flygplatsen men då hade de missat sitt flyg hem. Flygbolaget slussade familjerna till ett evakueringscenter där familjerna tillbringade natten efter evakueringen.

– Första natten sov vi i en sporthall nära flygplatsen. Vi var rädda hela tiden men grekerna i området har varit fantastiska.

Lokalbefolkningen skänkte mat och vatten

Både Malin och Izabella berättar att de är väldigt tacksamma för lokalbefolkningen i närheten av evakueringscentret som hjälpte dem och många andra i kaoset.

– Lokalbefolkningen ska ha all eloge, säger Izabella.

– De har stöttat och hjälpt folk från elden och skänkt vatten och mat. Det var en stor tröst och de har verkligen ställt upp något enormt för oss, utvecklar Malin.

På morgonen dagen efter fick Malin veta att de skulle ta sig till flygplatsen direkt och att det skulle finnas platser för dem på ett flyg hem. Men lättnaden blev kortvarig då det visade sig att planet var fullt. Mamman och dottern tillbringade majoriteten av dygnet i kaoset på flygplatsen där de, som många andra, hoppades få plats på ett plan hem.

– Det var svårt att få tag på mat och vatten och det fanns ingen som kunde ge oss någon information alls, suckar Malin.

ANNONS

När de till slut får tag på sitt resebolag får de ta en taxi till ett hotell i närheten där de tillbringade andra natten efter evakueringen. Under måndagen lyfte till slut ett extrainsatt evakueringsplan från Grekland med båda mammorna och deras barn ombord. Planet tog dem till Bilund i Danmark och väl där fick de beskedet att de fick ta sig hem själva.

– Det var bara 48 timmar på Rhodos efter branden men oron gjorde att det kändes som en vecka. De sa att det var säkert men det har vi inte känt av, det har varit skräck i hela kroppen och man har bara velat hem, säger Malin Nilsson med darrande röst.

Härrydafamiljerna har äntligen kommit hem

Efter 48 timmar av rädsla, oklara besked, hunger och nätter på golv är mammorna och deras barn äntligen hemma i Hindås och Mölnlycke igen.

– Det är helt overkligt när man till slut är hemma och ser tillbaka på bilderna, säger Izabella Carlström.

– Känslan när vi, efter två dagar från vårt avresedatum, äntligen fick lämna ön var en typ av lättnad jag aldrig känt innan, säger dottern Alva Carlström.

De två familjerna följdes åt från ön hela vägen till Göteborg och mammorna har haft kontakt varje dag sedan de kom hem från Rhodos.

ANNONS

– De (Izabella med familj, reds. anm.) var verkligen ett stöd och det kändes jättebra, säger Malin Nilsson.

Bränderna i Grekland

  • Bränderna har härjat på ön Rhodos i över en vecka.
  • Bränderna startade som skogsbränder. Höga temperaturer på upp emot 45 grader och starka vindar är en bidragande faktor.
  • Tusentals människor har evakuerats.
  • Flera städer, byar och öar i Grekland brinner. Bland annat i Malona och Masari och på Rhodos och Korfu.
  • Apollo, Ving och Tui är några av flygbolagen som ställt in sina resor till de drabbade områdena.

LÄS MER:Per Vorberg: ”Varför har inte facket gjort något på Hjorten?”

LÄS MER:Vad hände med Billy Nyqvist, Hällingsjö djurpark och lejonet Leo?

LÄS MER:Så växte Mölnlycke och Wendelsberg fram – rikedomen flödade

ANNONS