Härrydabor håller fast vid fettisdagen – säger ja till semlor

Mycket mandelmassa, vanilj och inte så mycket grädde. Härryda-Posten har frågat Härrydabor vad som är en bra semla – och fick många svar.

ANNONS
|

På tisdag är det fettisdagen. Den infaller alltid 47 dagar innan påsk och kan som tidigast synas i kalendern den 3 februari och som senast 9 mars. Även här engagerar semlan.Härryda-Posten träffade flera Härrydabor för att prata semlor inför den festliga dagen.

Göran Andersson, Landvetter, 77.
Göran Andersson, Landvetter, 77. Bild: Cornelia Smedberg

Göran Andersson, 76, från Landvetter är på väg in till Göteborg när Härryda-Posten träffar honom i Landvetter centrum.

Äter du semlor?

– Ibland.

Kommer du äta på fettisdagen?

– Ja.

Vad är en bra semla enligt dig?

– Den ska vara ganska fluffig i konsistensen, ha god grädde och mycket mandelmassa.

ANNONS

Hur länge har du ätit semlor?

– Har ätit så länge jag minns.

Berätta om ett minne som har med semlor att göra.

– Det har jag inget.

Känner du någon som inte äter semlor?

– Nej inte direkt.

Wiliam Palm, 15, Härryda.
Wiliam Palm, 15, Härryda. Bild: Cornelia Smedberg

”Åt svart semla”

Wiliam Palm, 15, Härryda, pluggar på Landvetterskolan.

Äter du semlor?

– Ibland. För ofta är inte alls bra, då blir man tjock.

Vad är en bra semla enligt dig?

– En med mycket mandelmassa.

Hur länge har du ätit semlor?

– Sedan jag var liten.

Ska du äta i morgon på fettisdagen?

– Ja, det ska jag nog.

Berätta om ett minne som har med semlor att göra.

– Jag åt en semla som var helt svart en gång. Det var en lakritssemla typ, den var äcklig.

Rasmus Martinsson, 14, Landvetter.
Rasmus Martinsson, 14, Landvetter. Bild: Cornelia Smedberg

Föredrar vanilj framför mandelmassa

Rasmus Martinsson, 14, Landvetter, Landvetterskolan.

Äter du semlor?

– Ja. Det är väldigt gott.

Vad är en bra semla enligt dig?

– Vaniljsemla för att jag gillar vaniljkräm. Man har grädde också. Jag har provat med mandelmassa men det är inte lika gott.

Ska du äta i morgon på fettisdagen?

– Ja.

ANNONS

Hur länge har du ätit semlor?

– Några år.

Berätta om ett minne som har med semlor att göra.

– Jag har inget.

Katarina Ottosson, 58, Göteborg.
Katarina Ottosson, 58, Göteborg. Bild: Cornelia Smedberg

Minns sin pappa på fettisdagen

Katarina Ottosson, 58, Göteborg men jobbar som pedagog i Mölnlycke.

Äter du semlor?

– Ja.

Vad är en bra semla enligt dig?

– Det är en bulle med kardemumma och rikligt med mandelmassa. Inte för mycket grädde. Och florsocker på toppen.

Hur länge har du ätit semlor?

– Sedan jag var liten. Mamma bakade hemgjorda och när jag fick barn höll jag på traditionen. Nu när barnen är utflugna köper jag semlor till mig och min sambo.

Berätta om ett minne som har med semlor att göra.

– Min pappa som inte lever längre brukade äta hetvägg. Det är att man lägger semlan i en djup skål och värmer mjölk och häller runt semlan och har lite kanel i mjölken och äter med sked. Så jag tänker alltid på honom när jag äter semlor.

Känner du någon som inte äter semlor?

– Nej.

Carina Delborg, 65, bor i Veddige.
Carina Delborg, 65, bor i Veddige. Bild: Cornelia Smedberg

Bakade semlor lika stora som tårtor

Carina Delborg, 65, bor i Veddige men ska hälsa på sin mamma, pensionär.

Äter du semlor?

– Ja, någon gång då och då.

ANNONS

Ska du äta semlor i morgon?

– Jag hoppas det.

Vad är en bra semla enligt dig?

– En bra semla är när mandelmassan är mjuk och bullen är saftig/porös.

Hur länge har du ätit semlor?

– Säkert 60 år.

Berätta om ett minne som har med semlor att göra.

– När jag skulle baka själv till min familj. Jag ville baka en rejäl som man skulle äta som tårtor. Jag gjorde en till var och en. Det blev maffigt, de orkade inte äta upp det. Vi gjorde inte om det.

Göran Larsson, 79 år, Mölnlycke.
Göran Larsson, 79 år, Mölnlycke. Bild: Cornelia Smedberg

”Började redan som barn”

Göran Larsson, 79 år, Mölnlycke, pensionär som är ute i naturen och trädgården mycket.

Äter du semlor?

– Ja, några om året.

Ska du äta i morgon på fettisdagen?

– Kanske, jag får se hur läget blir.

Vad är en bra semla enligt dig?

– En lagom hård mandelmassa och ha lite goa saker. Det kan vara vanilj och grädde.

Hur länge har du ätit semlor?

– Jag började redan som barn.

Berätta om ett minne som har med semlor att göra.

– Har inget.

Känner du någon som inte äter semlor?

ANNONS

– Nej faktiskt inte. Jag känner ingen som säger nej till semlor. En del äter ofta och mycket en del äter sällan och mindre.

LÄS MER:Benarebybor berättar om hur de upplever Västtrafiks nedskärning av kollektivtrafiken

LÄS MER:Hon är ekonomen som tröttnade – drejar nu på heltid

LÄS MER:”Det är riktiga Härryda- och Mölnlycke-fans som vill bo här”

ANNONS