Härrydabo stämde sexträff med falskt barn – hängdes ut

Mannen hade stämt träff i Kungsbacka med en person som utgett sig för att vara en 14-årig flicka, enligt en sajt som ägnar sig åt att hänga ut vuxna som söker sexuell kontakt med barn. På plats konfronterades och filmades mannen av sajtens medarbetare.
– Vi har sett flera fall där männen, oavsett sanningshalt, väljer att ta sitt liv, säger Birgitta Dellenhed, chef på it-brott i väst.

ANNONS
|

I ett klipp som sprids på nätet kan man se hur mannen konfronteras av representanter från en organisation som arbetar med att på sin sajt hänga ut personer som söker sexuell kontakt med barn. Enligt företrädare för verksamheten hade mannen, som bor i Härryda kommun, chattat med vad han trodde var tre olika barn. Innehållet i chattarna var i många fall av mycket stor sexuell karaktär.

Vidare ska mannen ha stämt träff med ett av barnen på ett fik på Kungsmässan i Kungsbacka. Men bakom chattarna låg i själva verket företrädare för sajten som, när mannen dök upp i köpcentrumet, konfronterade och filmade honom.

ANNONS

I videon får mannen frågor om varför han chattar med minderåriga. Mannen förnekar först, men svarar efter påtryckning att han pratar med några barn online. När mannen inte vill fortsätta svara på frågorna blir han förföljd av teamet som fortsätter filma.

”Det håller inte i rätten”

Birgitta Dellenhed, sektionschef regionalt på polisens it-brottscentrum i väst, tycker att sajtens tillvägagångssätt är problematiskt.

– Det är olyckligt hur de tar kontakt med de här personerna. De bedriver en parallell verksamhet eftersom de är missnöjda med vad polisen gör och samhället i stort, säger hon och fortsätter:

– När de tar kontakt med en person och låtsas vara en minderårig, en fiktiv person, så har vi inget riktigt brottsoffer att hänga upp en anmälan på. Då kan vi inte inleda en förundersökning och det håller inte i rätten. Allting faller platt.

Grooming

Grooming är en brottslig handling som innebär att en vuxen tar kontakt med ett barn i sexuellt syfte. Förövaren kan ta kontakt med barn på olika plattformar på nätet, exempelvis spel, sociala medier eller chattar. Personen kan låtsas vara någon annan, kanske en jämnårig, och bygger oftast upp en relation med barnet. När förövaren byggt upp en relation kan de lättare få barnet att göra saker, exempelvis få barnet att skicka bilder på sig själv eller begå sexuella handlingar framför en webbkamera.

Källa: Barnrättsorganisationen Ecpat

Tips kan leda till husrannsakan

Hon förklarar att det finns en risk att en misstänkt förövare förstör bevisning när han blir uthängd på det här sättet. I stället önskar hon att de här personerna skulle lämna sina tips till polisen.

– Då kan vi bearbeta detta på ett objektivt sätt. Vilket kan leda till att vi gör en husrannsakan och beslagtar mobiler eller datorer, där bevisningen är. På så sätt kan vi få fällande domar och fånga upp den omgivning som blir berörda av det här. Vi måste ha tillit till vår rättsstat.

ANNONS

Hon berättar att det finns fall där uthängningen av de här männen har fått förödande konsekvenser och menar att organisationen inte visar någon hänsyn till de spillror som uppstår.

– Det kanske finns barn som kan bli mobbade, en ovetande fru, arbetsgivare och föräldrar. Framfarten som de har skapar chock, sorg och kaos för omgivningen. Vi har sett flera fall där männen, oavsett sanningshalt, väljer att ta sitt liv.

Organisationen anser att rättsväsendet inte gör tillräckligt för att ta fast de här personerna, vad tycker du, gör ni tillräckligt?

– Jag påstår som ansvarig att vi gör otroligt mycket. Vi försöker verkligen ta ett ansvar och göra prioriteringar i vårt arbete. Sedan får vi in väldigt få tips på grund av att det är en dold brottslighet med mycket skam och skuld. Det är därför det är viktigt att man pratar om och synliggör den här typen av brott, säger Birgitta Dellenhed och fortsätter:

– Det är fördelen med de här, de har synliggjort ett område som man tidigare inte pratat om.

Bilden är en arkivbild.
Bilden är en arkivbild. Bild: Andreas Olsson

Sajtens grundare: Försöker ta ansvar

Fallet med mannen från Härryda som blivit uthängd på nätet är ett av många som organisationen står bakom. De är därför väl medvetna om kritiken som riktas mot dem.

ANNONS

De tycker dock inte att det är en rättvis analys att säga att misstänkta förövare begår självmord på grund av att de hänger ut dem, utan menar att risken för suicid ökar även vid ett åtal eller redan om förundersökning inleds. Skillnaden, enligt dem, är att de faktiskt försöker ta ansvar för när mannen uttrycker att han är suicidal.

– Det är samma problematik med alla som exponerar en förövare, oavsett om det är familj, sjukvård, polis eller om det är vi. Då är det väldigt många som tar sina liv, menar en representant från organisationen, och fortsätter:

– Vi fångar i alla fall upp dem och sedan hänvisar vi dem vidare till vården och fortsätter bibehålla kontakt med dem.

Justitiekanslern: 60 anmälningar från uthängda

• Den aktuella sajten har ett utgivningsbevis och omfattas därför av den grundlagsskyddande tryck- och yttrandefriheten.

• Justitiekansler Mari Heidenborg är ensam åklagare för tryck- och yttrandefrihetsärenden. Hon berättar att det hittills kommit in 60 anmälningar om förtal rörande sajtens uthängningar, ingen av dem har lett till någon förundersökning.

• ”Vi ska naturligtvis vara tacksamma för att vi har en starkt skyddad yttrande- och tryckfrihetslagstiftning men det kan innebära att enskilda hängs ut”, säger justitiekanslern.

• Under de senaste 20 åren har JK endast väckt åtal i en handfull förtalsmål.

• Om JK inte väcker åtal så finns det möjlighet att själv driva frågan och väcka enskilt åtal, om man anser att man utsatts för förtalsbrott.

"Handlar om att skydda barn”

Representanterna sajten tycker också att offren ofta glöms bort i de här diskussionerna.

– Vi är nästan 200 000 i vår Facebookgrupp och där har vi också en liten grupp överlevare. Och tyvärr så ser vi att självmord är utvägen för väldigt många offer. Det pratas väldigt lite om offren som tar sitt liv.

Men utöver själva förövaren så kan det ju finnas fru och barn och folk runtomkring. Fångar ni upp dem på något sätt?

– Vad är det de blir lidande av? Är det publiceringen, eller är det mannen som begår övergrepp?

ANNONS

Om han inte blir uthängd på nätet så kanske åtminstone inte ens klasskompisar vet om att ens pappa är en pedofil?

– Det där stämmer inte. Så fort en tidning skriver en artikel om en våldtäktsman så går Flashbacktrådarna igång och sedan tar det inte många timmar innan någon outar att domen är ute och sedan sitter alla på Flashback och läser om vem det är som är dömd. Så de uppgifterna kommer ut i vilket fall, säger representanten och fortsätter:

– Här handlar det om att skydda barn och att ge barn möjlighet till upprättelse och jag anser att allmänintresset i detta är starkt.

Organisationen är kritisk till att traditionella medier kan välja att publicera namn och bild på andra typer av brottslingar, men inte just sexualbrottslingar.

– Alla journalister får skrämselhicka, ”åh, man får inte hänga ut pedofiler”, men man kan hänga ut ekonomiska brottslingar, gängbrottslingar eller nazister. Och de är ju såklart farliga. De skapar ett samhälle vi inte vill ha. Men det gör ju även de här barnvåldtäktsmännen, eller personer som vill bli barnvåldtäktsmän. Det tycker vi är lite konstigt.

Samarbetar med polisen när det går

Företrädarna för sajten håller inte alls med om kritiken om att deras tillvägagångssätt försvårar polisens arbete.

ANNONS

– Då har ni pratat med helt fel polis. Om ni pratar med poliser som arbetar med samma fall som våra, så har de inga problem med våra tillvägagångssätt över huvud taget. De vet att vi ofta ringer dem när det är fråga om att vi misstänker att det kan finnas något allvarligt bakom. Vi har en hel avdelning som bara jobbar med fall som går till polisen och där inga fall går ut på hemsidan. Men polisen har 14 000 tips på hög, menar de.

– Om ni hade pratat med någon som jobbar med de här frågorna så hade den polisen inte uttryckt sig så. För i de flesta rättegångar har man återskapat raderade filer från olika enheter. Det är vardagsmat för polisen, fyller en annan representant i.

Härryda-Posten har sökt den uthängda mannen.

Här kan du söka hjälp

Om du har tankar om självmord:

Självmordslinjen: 90101

Bris vuxenhjälp: 077-150 50 50

För dig som blivit utsatt för brott:

Bris chatt, mejl eller telefon: 116 111

Ecpat via chatt, mejl eller telefon: 020-112 100

Atsub, anhörigstöd och samtalsgrupper. Ungdomsjour mejl eller telefon: 020 – 356 356

Kontakta kommunens stödcentrum för unga brottsutsatta

Brottsofferjouren chatt, mejl eller telefon: 116 006

Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP)

Skolan och ungdomsmottagningar har kuratorer som kan hjälpa om man mår dåligt.

För dig med oönskad sexualitet:

Preventell hjälplinje: 020-66 77 88

Impulskollen: 020-11 80 20

LÄS MER:Bäst enligt företagarna – då vill Härryda höja ribban

LÄS MER:Nytida drar sig ur Hjorten – vill inte fortsätta drifta gruppbostaden

LÄS MER:Det här händer i Härryda i höst

ANNONS